Перфектните банкови обири

Перфектното престъпление е нещо, което с години е мотивирало авторите на книги и режисьорите на филми да започват да мислят и разсъждават. Много малко са хората, които наистина успяват да прецакат системата и да избягат с големия си удар. Мрежата от лъжи рано или късно успява да се разплете и повечето престъпници се залавят, но някъде там има и група, която доказва с желязната си психика, че може да се справи. Ето няколко случая, в които лакомията и безразсъдството не са били в ядрото на престъплението. Запознай се с перфектните престъпления:

На 10 декември, 1968-а година в Токио тръгва кола на банката Нихон Шинтаку Гинко, която транспортира повече от 300 милиона йени (почти 817 000 долара по онова време) бонуси за служителите на Toshiba. Полицейски патрул спира охраняваната кола и казва, че под нея е заложена бомба. Още с провеждането на разговора лумват и пламъците. Четиримата охранители напускат колата, докато полицаите започват да лазят и да гледат под колелата. И докато всички наблюдават, униформените скачат в колата и изчезват в неизвестна посока. Япония не оставя нещата така и провежда мащабно разследване. Открити са повече от 120 улики, разпитани са повече от 110 000 заподозрени и участват повече от 170 000 детектива. Всичко било напразно, защото престъпниците не били открити и през 1988-а година приключва разследването. 

По време на Втората Световна война, парите са били водеща сила за всяка страна. Полската съпротива искала да отмъсти на нацистите и търсила отчаяно начин да покаже, че страната може да е паднала, но не и духът на хората. Щом станало ясно, че една от полските банки редовно изпраща сериозни суми до банка в Краков, контролирана от немците, съпротивата решила да създаде план и да ги обере. Една година била необходима за събирането на информация, но накрая успяват да задигнат повече от 1 милион долара (около 20 по днешен стандарт), както и да се разминат без нито една жертва. Между 6 и 9 немски войника са убити по време на обира. Немските власти не успели да установят дали са били ударени от партизани или случайни обирджии и отказали да наказват някого!

На 12 юли, 2007-а година е обрана една от най-големите банки в Багдад. Dar Es Salaam не е имала проблеми с охранителната система, само с охранителите. След приключването на нощната смяна, служителите отворили трезора и успели да задигнат повече от 300 милиона долара. На сутринта била открита само отворената врата на трезора. По-голямата част от парите била евентуално открита, но крадците изчезват и според мнозина, са успели да се покрият с помощта на бунтовниците.

Група бразилци отделила около 3 месеца, за да копае до трезора на Fortelaza Central Banco. Накрая се озовали точно под сейфа, който бил подсилен с един метър стомана. Не е ясно колко експлозив е използван за отварянето, но почти 65 милиона са тръгнали в обратната посока на тунела. Част от парите била открита, един от гениите на престъплението бил открит мъртъв, но 18 други никога не са били изправени пред съда и до днес остават в неизвестност. 

Обирът в Багдад и до днес влиза в класацията на един от най-големите обири. Точно преди американската инвазия в Ирак през 2003-а година, синовете на Саддам Хюсеин успяват да задигнат почти 1 милиард американски долари от централната банка. Един от тях влиза в банката и носи бележка, в която става ясно, че Саддам изисква всички средства на страната. Три коли напускат банката, напълнени до ръба с пари и продължават да извършват курса в продължение на 2 часа. В последствие парите започват да се връщат обратно в страната по един или друг начин. По-голямата сума е била открита във фалшивата стена на двореца. До днес са изгубени около 300 милиона долара.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!