Петльов или пендльов ден?
  

Днешният ден, 02.02, е известен е като Петльов ден. Това е стар български празник, на който момчето от къщата трябва да заколи петел и да направи кръст пред къщата с кръвта му.

 

Главата на петела се забива на видно място пред къщата, краката му се хвърлят на покрива, а перата му се дават на жените от къщата да „бабуват" с тях.

 

Обезглавеният петел се изхвърля ритуално извън двора, след което се взима, готви се цял и се раздава на съседи за здраве на мъжките рожби в семейството.

 

Обичаят е езически и според най-разпространената хипотеза датира по нашите земи от Турско робство. Тогава еничарите минавали да събират момченцата от домовете.

 

Ако бащата не искал да даде мъжката си рожба той трябвало да я убие. Вместо това, бащите колели петли и източвали кръвта им пред входа на къщата за заблуда на врага.

 

В днешно време денят е известен повече като празник на мъжете с меки китки, но и това има своето историческо обяснение:

 

По това време на годината се отбелязва също и празникът „Големи Дионисии", който бил забранен от църквата заради разгулния начин на празнуването му.

 

Дионисий е древногръцки бог, известен с покровителството си над ниските плътски страсти, виното и бохемския живот, а както знаеш, древните гърци били пословични с левия си уклон.

 

В някои краища на България петелът, който се коли, трябва да бъде задължително черен като символика на това, че така прогонваш смъртта от семейството.

 

В други краища обаче мъжете използвали денят като оправдание, за да премерят кой от тях има най-голяма пишка, което е другата версия за видоизменението на празника.

 

Оттам е навлязъл и изразът: „Остави ги тия двамата, непрекъснато си мерят пишките!" когато двама мъже постоянно се конкурират.

 

Ние открихме и още една „случайна" прилика между Петльов ден и празника на гейовете: на английски думата за петел и х*й е една и съща! А сега, кажи, че е случайно!

 

 

 

Още по темата

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!