Петров ден

 

Поздравяваме всеки човек, който носи името Петър! Бъдете здрави като камък! Събрахме малко велики личности, които носят същото име. Разгледахме много личности, но истината е, че не можем да съберем всички. Надяваме се, че ще ни извиниш, ако сме пропуснали някой любимец. Можеш да добавяш и други в коментарите. Освен това пропускаме и забавния тон, защото нямаме право да се шегуваме с историята! Честит имен ден и наздраве!

Свети Петър е един от дванадесетте апостоли (ученици) на Иисус според християнството.

Апостол Петър е роден в град Бетсаида, разположен на брега на Галилейското езеро (Матей 16, 17; Йоан 1,42; 21, 15-17). Израства в бедно семейство. Баща му Йонас бил неук рибар. За майка му се знае, че се е казвала Йоанна. Рожденото име на апостола е Симон. Името Петър (Petrus, от камък, скала) му е дадено от самия Иисус Христос. Петър се жени за Перпетуа, която по-късно го придружава в Рим и умира преди него. Има дъщеря, Петронила, обявена за светица.

Петър първоначално е обикновен рибар от Капернаум. Негов по-възрастен брат е Андрей — първият ученик на Иисус. Андрей завежда брат си при Иисус и така Петър става негов последовател.

Петър бил един от любимите ученици на Иисус. Когато стражите на първосвещеника отиват да арестуват учителя му, той отсича с нож ухото на един от войниците, а по-късно, когато чака да разбере, какво става с Иисус, в двора на първосвещеника, три пъти се отрича от Христос. По-късно искрено се покаял. Петър е арестуван през 42 г. по заповед на Ирод Агрипа I, владетел на Палестина и е заточен в затвор в Йерусалим, откъдето след няколко дни избягал в Антиохия (Сирия).

 

Хитър Петър е традиционен герой от българския фолклор, за който се разказват анекдоти из всички български територии от близо 400 год. насам. Познат е и в македонския фолклор като Итар Пеjо.

За първи път Хитър Петър се появява през 16–17 век, когато България е още под османско иго. Не е известно от коя точно част на България произлиза героят. Истории за него се разказват в българските области Добруджа, Тракия и Македония. През 1873 г. той се появява и в литературата в произведения на Илия Блъсков. За него е написана опера през 1967 г. и 2 комедийни филма - от 1939 и 1960 г.

Образът му е на беден селянин, отличаващ с изключителна хитрост, мъдрост и находчивост, както подсказва и името му. Хитър Петър е разглеждан и като местен аналог на литературния герой Настрадин Ходжа. Двамата често спорят, остроумничат и се надхитрят помежду си във весели истории разсмиващи хората и до днес.

Въстание на Асен и Петър е освободително движение на българите в днешна Северна България по време Византийското владичество над българските земи. Въстанието избухва на 26 октомври 1185 г.– празника на Св. Димитър Солунски, породено от увеличаването на данъците, и завършва със създаването на Второто българско царство, управлявано от династията на Асеневци.

Петър Берон е роден през 1795 г. (според други източници — през 1798 или 1800 г.) в Котел. За кратко живее в Брашов. Учи в местно килийно училище и в елино-българско училище на даскал Андон Хаджи Кринчу, а след завършването му започва работа. Двайсетинагодишен отива в Букурещ, където учи в добро гръцко училище, а по-късно с помощ от сънародници? В различни университети в Европа. Учи медицина в Хайделберг и Мюнхен. В Мюнхен слуша лекциите на Фридрих Шелинг и на Лоренц Окен. През 1831 г. защитава докторат и се връща в Румъния. Автор е на около 20 научни труда. Владее девет езика и живее в Париж, Берлин, Лондон, Виена, Прага и Атина. Дипломиран лекар, но се отдава и на научни занимания. Петър Берон дарява средства за подкрепа на много български училища. Той учи и работи активно в Сорбоната (университет в Париж) където е известен като един гениален, учен, но беден преподавател. Французите са запленени от този академичен гений, предлагайки му да приеме френско гражданство под името "Пиер Барон". Той отказва да приеме гражданство, оставайки си поданик на султана. Но приема да се нарече Петър Берон. По време на своето пребиваване в Сорбоната живее на последния етаж на една бедна сграда, където на места покривът е срутен и се вижда небето. Получава хубава заплата, която влага в лаборатория по химия за експерименти. Продължава да живее в нищета.

През 1824 г. с помощта на просветителя Антон Иванов, издава „Буквар с различни поучения“, или т.нар. „Рибен буквар“. Наречен е така заради изобразените в края на книгата кит и делфин (всъщност и двата вида животни са бозайници, а не риби).  Това е първият български буквар изобщо, и е издаден от Петър Берон в Брашов. През 1842 г. заминава за Париж и се увлича в изучаването на физико-математическите и природните науки, плод, от който труд са неговите научни съчинения, на брой повече от 25 тома. Той често напуска Париж и посещавал Румъния по частни дела. През 1853 г. Берон направил завещание, преработено през 1867 г. един път, а през 1870 г. втори път. За изпълнител на последното оставил един комитет с председател родолюбивия българин от Букурещ Евлоги Георгиев. През 1871 г. Берон дошъл за последен път в Румъния, за да уреди някои въпроси във връзка с имота си, по които било заведено дело пред румънските съдилища. Берон е намерен удушен на 21 март 1871 г. в имението си до Крайова, Румъния.

След смъртта му оставените от Берон попечители спечелват съдебното дело, осигуряват имота и изпълват завещанието. От продажбата на имота се получава доста голяма сума, от която малка част била отделена за котленската община, а останалата - за постройката на Българската мъжка гимназия в Одрин.

Петър Димков

Роден е на 19 декември 1886 г. в София, в семейството на свещеник Иван Димков. През 1899 г. заминава за Петербург, където завършва Военна академия. През 1909 г. е назначен като подпоручик в Драгомански полк в Цариброд. Участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, раняван е 8 пъти. Още тогава спасява голяма част от поразените от холера войници.

По време на службата си в армията получава всички национални медали и расте във военната йерархия. През 1936 г. е пенсиониран с чин полковник. От военния му период в историята на България ще останат много негови заслуги. Във Варна ръководи изграждането на Аспаруховия вал, построяването на Арката – портал на VІІІ Приморски полк, построяването на парка – мавзолей "Владислав Варненчик". Като командир на 21-ва пехотна дружина в Карлово през 1933 г. спасява от разрушаване родната къща на Васил Левски и ръководи нейното възстановяване. След 1936 г. той се занимава с лечителство в страната и чужбина – традиционна медицина, ирисова диагностика и билколечение. Той е дълбоко убеден, че най-напред трябва да се положи грижа за душата на човека и едва след това за физическото тяло и че няма неизлечима болест. Широко пропагандира идеите на вегетарианството и на живота по законите на Природата и Космоса. Основният му труд „Българска народна медицина” излиза през трийсетте години в три тома и четири издания. През периода от 1944 г. до 1990 г. книгите му са забранени от политическата цензура. След 1990 г. делото му отново намира голяма популярност – спонтанно възниква национално движение, което предава на младите поколения идеите на Лечителя, принципите на живота по законите на Природата и методите от новото Учение за духовно развитие и лично усъвършенстване.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
crorkz matz
03 август 2014 | 22:40

bfgxDR I think this is a real great blog post.Much thanks again. Much obliged.

тцЪ
29 юни 2012 | 18:26

Много добре, много добре. Забравили се обаче още един Петър - един от най-големите ни философи (да не кажа единственият ни) Петър Дънов :)

А
29 юни 2012 | 14:29

Браво за статията! Добре е сред останалите ви тъпоумни теми да има малко енциклопедичност!

Виктор
29 юни 2012 | 12:57

Забравили сте Петър Петров - Амигоса :)