Пица!

Какво е идеалното начало на неделята след зверско алкохолизиране в събота вечер? Мазна пица, много ясно! Не е задължително да си фен на италианската кухня, за да нагънеш 1-2 парчета (които наистина нямат нищо общо с първообраза си, знаем). Подготви се с тоя текст, а утре (понеделник) очакваме да ни пратиш една пица XXL с много месо в редакцията, мерси!

Според историците, още древните етруски са приготвяли ястие, наподобяващо днешната пица. Причината е, че подобна храна се прави сравнително бързо, лесно, с малко продукти и в същото време засища успешно глада. По същите тези причини пицата спада към така наречената „бедна кухня” (cucina povera), която в днешно време се е превърнала в култ и мания на доста хора. Някога, например черния хляб, качамакът, бобът, а и някой други зеленчуци, но също и меса, са се считали изцяло за храна на бедните.  Днес, голяма част от рецептите на „бедната кухня”, по ирония на съдбата, са считани и с право, за здравословни и полезни храни. Всичките тези рецепти имат предимството да се приготвят с минимални на брой продукти, неизискващи никакви специални, трудоемки или продължителни обработки и тава е така, защото някога, хората са работели от сутрин до здрач на полето и не са имали време да се въртят в кухнята дълго.



Античната пица е съдържала само брашно, мая, олио и сол. Представлявала е с други думи, просто  сплескан на сравнително тънка кора хляб. Да, точно така – сплескан. Първоначалното име на пицата е било именно schiacciata , което буквално означава „сплескана”. Постепенно, за да подобрят и обогатят вкуса и започнали да я подправят с мас, едра сол и в по-богатите варианти с качокавало и босилек (качокавало е вид сирене, наподобяващо много на българския кашкавал). В последствие, рибарите започнали да я гарнират и със ситно нарязани парчета риба, най-вероятно остатъци или риба, която не са успявали да продадат. Днес, в много от италианските ресторанти може да си поръчате вместо хляб именно такава пица – ще ви я поднесат само поръсена с едра сол, зехтин и евентуално розмарин или босилек.

Модерната пица, такава каквато я познаваме днес, се е появила едва с навлизането на употребата на доматите, донесени в Европа от Перу, след откриването на Америка.
А чак някъде към 1800 година за първи път започва да се прави пица с историческата комбинация от домати и моцарела. Казвам историческа, защото наистина от този момент на татък, пицата буквално превзема целия свят. Вярно, че от части този феномен се дължи на огромната емигрантска вълна от италианци, които веднъж пристигнали в Америка, подтиквани от носталгията, веднага са се заели да приготвят и продават любимата си храна. От там, до разпространението и по целия свят, не се е искало много. Но също толкова вярно е, че ако наистина пицата не беше толкова вкусна, това едва ли е щяло да се случи.



А ето ти и няколко факта за пицата, които да научиш сега, за да не решиш, че просто те подтикваме към зверска лакомия:   

Най-голямата пица е била приготвена през 1990г. и за нея са били използвани 4,5т. брашно и 1,8т. сирене. Диаметърът на тази красавица е бил 37м. и 40см. Пезарските пекарите пекат пица във формата на широка лента, което им позволява да поставят рекорд за най-голяма пица в света. Дължината на този шедьовър е 240 метра, а продуките изразходвани за производството и са на стойност от почти 50 хил. евро.

Най-скъпата пица, която можеш да опиташ се предлага в Италия. По оригинална рецепта е, в състава на тази пица влизат: хайвер от омар, лангуста и риба тон, за да бъде пълен разкошът се добавя коняк Louis XIII. Логично, пицата носи името на Луи XIII и разходите за приготвянето и възлизат на около 8300 евро. Все пак феновете на традиционната италианска кухня казват, че цената не е показател за вкусовите качества.



Пица "Четири сезона" или "Quattro Stagioni" - рецептата за тази пица е с най-сложен състав на пълнежа.
Ако ще си я приготвяш сам, номерът е внимателно  трябва да подредиш продуктите, така че различните комбинации на компонентите да образуват четири части, символизиращи смяната на сезоните. Символът на горещо лято са салам и черен пипер, зимата - гъби и варено яйце, пролетта - маслини и артишок, есента - домати и моцарела. Не напразно толкова много вкусове са съчетани в една единствена пица - наистина е безумно вкусна!

Титлата "Най-лесна за приготвяне пица" пък принадлежи на рецептата за италианската пица aglio e olio: само тестото, зехтин, чесън и риган - и само това, нищо повече. Ние предпочитаме по-претрупание и щедри пици, знаеш!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!