Последният офицер от Аушвиц беше признат за виновен

Един от последните оцелели нацисти от немския лагер Аушвиц ще трябва да излежи присъда от четири години в затвора за съучастие в убийството на 300 000 евреи. Единственият проблем е, че човекът е толкова стар и болен, че няма да влезе в затвора и за ден. 94-годишният Оскар Грьонинг не е поемал никаква отговорност, обяснявайки, че е водил счетоводните книги на лагера. Оцелелите споделят, че не са очаквали друго развитие по случая и заявяват, че присъдата по никакъв начин не е релевантна, а символична, защото самите те са доволни от факта, че Оскар най-накрая решил да си признае вината. Ева Кор е на 81-години и е една от малкото оцелели и преживели Аушвиц.

Тя дава достатъчно показания на съда, но въпреки това смята, че Грьонинг не трябва да влиза в затвора, а просто може да прекара следващите 4 години в разказване на историите си, което да бъде зачетено като форма на обществено полезен труд. Арек Херш е бил на 14 години, когато пристигнал в Аушвиц през 1944 година, но успял да избегне газовата камера, защото твърдял, че е на 17-годишна възраст. Същият заявил в съда, че Грьонинг наистина заслужава да умре в затвора, но вече е доста късно да се издава подобна присъда. Оцелелите споделят, че това е била тактиката на почти всеки немски офицер и член на SS. Всички те са избягвали властта и съда, представяйки себе в незначителна роля и всичко това се случва в продължение на 70 години. Съдията признава, че това може да е едно от последните дела в Германия на подобна тематика и практически се извини от името на колегите си, защото всички са се провалили и носят вина към оцелелите.

Само 6500 оцелели са били осъдени за сметка на 172 000 души, които успели да измамят системата. Грьонинг е признат за виновен за съучастие в убийството на 300 000 унгарски евреи, които били избити за период от 48 дни. Въпреки неговата теория, че е бил малка част от една зловеща машина, съдията заявява, че всеки немски войник имал право да подаде молба за трансфер към фронта, а такава никога не е била писана от Оскар Грьонинг, което доказва, че самият той бил в комфортната си зона и не желаел да поема рискове. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!