Признаци, че

В ерата на умните технологии, високоскоростните връзки и облачното пространство за данни, никой дори не подозира колко лесно може да бъде манипулирана дадена информация. И след като ЦРУ отново стана тема на разговор в Wikileaks, свободата и личното пространство сякаш наистина отлитат във въздуха. Джордж Оруей наистина е илюстрирал едно бъдеще, но е забравил, че "Големият брат" има няколко телевизионни разновидности, които не би трябвало да настояват за sms-и. Представяме няколко скромни доказателства, че личното пространство бавно и сигурно се превръща в мит.


ЦРУ прикрива следите си и се оправдава с други страни

... поне това смятат хората от WikiLeaks. Project Umbrage позволява на хакерите да прикриват следите си така, че след това да хвърлят вината върху друга страна, както стана в случая "Русия ни хакна". Всичко това става с оставянето на "дигитални отпечатъци" и хвърлянето на вината по Русия или Китай (там и до днес се крият достатъчен брой знайни и незнайни хакери). Project Umbragе ще се използва, за да спести неудобните въпроси към една от великите сили, както и ще може спокойно да предотврати евентуална война. Същата ще се води в уеб пространството.


Криптиране на съобщения

Изберете си мобилно приложение, което гарантира сигурност на предаваната информация в мрежата. След като агенцията плати няколко милиона, за да отключи iPhone, какво може да се очаква за разработката на друг софтуер? Според същите хора от WikiLeaks вече съществува malware, който чете съобщенията Ви, преди да бъдат криптирани. Олигополното производство на този вид технология гарантира изключително лесното манипулиране на софтуера. Предлаганата защита е напълно ненужна, след като някой изпреварва процеса на защита. Криптирането става ефикасно, колкото и обществената тайна. Самият Сноудън сподели пред камери, че хакването на телефони вече е лесна работа и никога няма да откриете разлика дори в производителността му. 

Търсенето на слабите места

Благодарение на китайските хакери, някои агенции успяха бързо да открият софтуерните недостатъци на новите продукти. Западните компании биха били обречени, ако се открие подобен пробив в системата, но подобни данни рядко стигат до мрежата. Така някои умни телевизори се превърнаха в изключително лесно устройство за подслушване и заснемане на дома по всяко време. Още по-страшното е, че същите са били активни и когато не се използват и са "изключени". Британското разузнаване има заслуги за така наречената техника "Weeping Angel". Потребителят никога не разбира, че някой друг гледа телевизия заедно с него. А щом има камера и микрофон, всичко е повече от лесно. 


Умните автомобили

Колкото повече технология използват, толкова по-лесни за манипулация. Електронно отключване, електронно запалване и дори неутрализиране на спирачките. И след като батериите на умните телефони могат да се превърнат в чиста бомба, какво може да се смята за големите батерии в автомобилите? Ъпдейт на софтуера може спокойно да неутрализира зареждането им (както направиха Samsung, за да изключат своите телефони), както и да вдигне волтажа до такава степен, че да се превърне в бомба. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!