Риболов на велосипеди

Амстердам е най-достъпният град за велосипедисти в света. От 40% до 60% от всички пътувания в рамките на населеното място се падат на придвижващите се с велосипеди.

Смята се, че в града има между 880 000 и 1 милион колела, което е повече от постоянното му население.

В Амстердам също така има много канали -165, с обща дължина от 100 км. Неизбежно, някои от велосипедите свършват в тях.

Казахме някои. А какво ще кажете, ако ви съобщим, че става дума за 15 000? По толкова колела се изтеглят от каналите на града всяка година. В действителност, риболовът на велосипеди е професия на пълен работен ден в града.

Waternet, отговорната агенция за поддържането на чистотата на каналите, е наела огромен хидравличен паяк, който вади велосипедите от леглото на канала. Той е свързан с кран, който е монтиран в предната част на шлеп. Фирмата се занимава с тази дейност от 1960 г. до днес.

Никой няма ясен отговор защо жителите на Амстердам изхвърлят толкова много колелета в каналите, но този навик датира от дълги години.

В миналото пълните с вода ровове са използвани за открита канализация, когато градът не е разполагал с канализационна система. През 1860 г. местната управа осъзнава, че каналите трябва да бъдат почиствани и за тази цел е избрана специална фирма.

Вярва се, че повечето велосипеди, които се вадят от водата, са или откраднати, или жертва на вандализъм. Полицията на града има данни за кражбата на между 50 000 и 80 000 колела всяка година.

Много малка част от тези престъпления обаче се докладват на властите, защото местните смятат, че полицията няма да направи нищо по въпроса.

Повечето от извадените от каналите велосипеди свършват като скрап. Те обаче не са единственото нещо, което попада в огромните щипки на паяка.

Понякога работниците вадят хладилници и дори автомобили. Между 35 до 50 коли попадат в каналите всяка година. В повечето случаи това е в резултат на злополука. В Амстердам има специален екип за гмуркане към пожарната, който се занимава с подобни произшествия.

В наши дни пък риболовът на велосипеди е една уникална атракция, която градът може да предложи на туристите.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
p e c h e l i o n l i n e
17 януари 2016 | 19:22

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ТОП 50(OБНОВЕН) ОТ 75$ ДО.....$ МЕСЕЧНО САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ ЧРЕЗ ГУГЪЛ------------------>p e c h e l i o n l i n e. o v o .bg------------>ФЕЙСБУК СТРАНИЦА-PECHELI OT SAITOVE