Сънят е абсолютен регенератор за човек

Махатма Ганди е спял само по 2-3 часа на ден, не обичал да проспива времето си и вместо това се отдавал на своите дела. Мнозина смятат, че толкова време за сън не би могло да помогне на организма да набави необходимата енергия, а да не забравяме,  че най-полезният сън остава от 10 часа вечерта до полунощ. Ето какво друго прави тялото, докато помагаш на Дикаприо в Inception!

Докато спиш, глимфатичната система започва да прочиства нервната система, използвайки цереброспинална течност. Учени забелязват, че пространството между мозъчните клетки се разширява до 60% по време на тази процедура. Това е и първото доказателство, че мозъкът се прочиства сам по време на сън. 

Докато сънуваш, мозъкът изпада в химическа парализа. Той не може да прави разлика между това дали си буден или заспал, това означава, че всеки има контрол над сънищата си. И понеже това се случва, тялото използва сигнали, за да блокира двигателните сигнали от мозъка - дишането се запазва. Някои сигнали все пак преминават границата и затова приритваме, треперим и подскачаме по време на сън. 

По време на сън, мозъкът се опитва да установи коя част от тялото може да се контролира с определен сигнал. Това е форма на обучение, която най-често се наблюдава при малките деца.

Докато спите, сърцето и белият дроб започват да използват по-малко въздух. Пулсът се забавя, защото единственият консуматор на енергия остава мозъкът. Ето защо се наблюдава сериозен спад в пулса. 

Учените признават, че по време на сън, имунната система не спи. По време на сън, метаболизмът буквално се замразява, клетките започват да доставят по-малко кислород и всичко това е, защото мозъкът изпраща сигнали до всички, че работата им трябва да спре и да започне възстановяването на клетки. Същото се случва и с мозъка, който започва да се поправя сам. 

Всички се събуждат със сутришната ерекция всяка сутрин, но истината е, че много често през нощта ще разполагате с 3 до 6 ерекции през нощта. Науката не може да каже защо се случва така, но пък гарантират, че при жените се случва същото, защото клиторът започва да се възбужда по същия начин. Ето защо има вечери, в които те будят за изпълнение на дълга

Докато спите, можете да сънувате вашите идеи и да се чувствате пълен с идеи. Причината е, че по време на сън, мозъкът пуска химикали, които най-често работят в полза на креативното мислене. Ето защо мнозина сънуват отговори, както Дмитри Менделеев пише таблицата с химични елементи - след дрямка. 

Съществуват много теории за сънищата, но една интересна се предлага през 2000-а година. Две изследвания заявяват, че мозъкът използва различни ситуации чрез сънищата и позволява тренирането на човек в различни обстоятелства. По този начин теорията може да бъде преведена и да позволи на човек да бъде малко по-подготвен. Ето защо някои хора често имат едни и същи сънища! 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!