Следите

На 26 ноември от 20 часа в Аула Максима на УАСГ ще бъде премиерата на филма „Следи” на режисьора Алеко Желязков, продуциран от Българската Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил (БАССЕС).

След повече от две години снимачен период документалната лента не само показва красиви и екстремни моменти от изминалите ски сезони, но и ни връща в годините, когато освен извънпистово каране, друго не е съществувало. Забравени архивни ленти ще бъдат излъчени за първи път на голям екран. Няколкото сюжетни линии на филма ни срещат  както със спомените и старите снимки на първите смелчаги навлезли със ски в планината още в края на 40-те години на миналия век, така и с наследниците им по дух - днешните „панти” /фрирайдъри и екстремни скиори/ преоткрили този спорт на тийнейджърска възраст през 90-те.

Идеята за филма се заражда преди две години в главата на главния герой – Момчил Панайотов. Почти невъзможен за изпълнение план обхваща близо сто точки: места за каране, още по-интересни места за каране, събития за заснемане, срещи с хора, интервюта, каране, разкази и т.н.

Момчил Панайотов е с дългогодишен ски опит в планините на България и Алпите. Капацитет е по лавинна безопасност - специализирал в Швейцарския федерален институт за изучаване на сняг, гори и лавини в гр. Давос, съосновател на БАССЕС.

Радослав Мирчев е другото младо лице – скиор с агресивен стил на каране и председател на БАССЕС. Неговата сюжетна линия проследява подготовката му за екстремно задно салто на Ледопада до езерата в Рила.

Историята ни отвежда в малката къщичка на Димитър Цветков в подножието на връх Ботев. Тя е като музей на славните времена на българския алпинизъм, а чичо Митко е заклет планинар, скиор и метеоролог, посветил живота си на планината. В спомените му и старите албуми оживяват истории и легенди за Цанко Бангиев - едно от най-големите имена в следвоенната история на българския алпинизъм, загинал в Кавказ при опит за траверс на Безенгийската стена.

Разказите на Иван Кандиларов ни връщат в периода 30-те - 70-те години на българското ски и алпийско движение. Той е един от светилата на туризма и дългогодишен директор на Планинска школа „Хр. Проданов” – Мальовица, създател на планинската служба на Боровец.

Документалната лента ни среща и с Краси Стоянов – една от българските фриирайд легенди, спускал със ски връх McKinley; Георги Георгиев "Черния" – скиор и планинар с дългогодишен опит като планински и ски водач в България и високите планини по света; с новите имена в свободния и екстремен ски стил: Боян Бъчваров, Илиaн Петров, Мая Стоилова, Александър Карадинков “Гипса”, Стоян Пешкалов и др.

Много истории, пудра* и свобода е запечатал филма „Следи”. Създаден от „карачи” - целият екип е от скиори - за „карачи” – тези, които не могат без планината, предизвикателството и адреналина.

Премиерата на филма съвпада и с навършването на 15 години на Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил (БАССЕС) - най-голямата организация, подкрепяща свободните скиори и единствената,  която провежда лекции и практически курсове за лавинна безопасност.

БАССЕС е създадена в края на 1998 г. от 20-на любители на ските. Мотивира ги фактът, че в България няма организация, която да обединява хората занимаващи се с екстремни ски, както и съзнанието, че колкото по-големи предизвикателства се поемат, толкова по-голяма е  необходимостта от опит, познания и умения.

Това е и една от основните задачи на БАССЕС - да организира демонстрационни и състезателни мероприятия и ски събирания, които да осигурят необходимата информация за безопасното практикуване на тези красиви спортове.

За петнадесет години БАССЕС организира осем състезания по екстремни ски с международно участие и успява да привлече интереса на водещи личности в световното фриирайд движение. Провежда редица демонстрационни прояви и ски срещи, както и курсове за запознаване с основните начини за определяне на лавинна опасност, проведени съвместно с Планинската спасителна служба.

Благодарение на това значително се увеличава и броят на младите хора, интересуващи се от свободните стилове ски пързаляне. Организацията публикува и книгата “Лавинна безопасност – наръчник за скиори и сноубордисти”. Ежегодно провежда конкурс за най-добра фотография на планинска тематика.

Екстремен Стил (Екстремни ски) и Свободен стил (фриирайд) се нарича спускането по улеи, стръмни планински склонове и гористи местности – всичко, което е различно от пързалянето по идеално изгладената писта. Разликата между фриирайда и екстремните ски е много тънка и е въпрос на лично възприятие. За повечето скиори и сноубордисти фриирайд е понятие, което включва в себе си цялото многообразие от възможности за спускания по по-леки склонове и гори. "Екстремно" се употребява тогава, когато спусканията се осъществяват по по-стръмни и трудни склонове, по тесни улеи и други по-сложни терени.

Малко са спортовете, които толкова добре могат да съчетаят чувството за свобода, любовта към природата, физическото напрежение и тръпката от риска. Защото всяко спускане е уникално и се извършва сред едни от най-красивите планински кътчета. Както всеки подобен спорт обаче, екстремните ски крият и много рискове. Поради това хората, които ги практикуват трябва да са абсолютно сигурни и уверени във възможностите си. Изисква се и изключително добро познаване на планинските условия.

пудра* - пухкав сняг

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Печели Пари Онлайн
13 ноември 2013 | 16:46

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ ТОП 15 НА НАЙ-ДОБРИТЕ САЙТОВЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ ЗА ТОВА. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ ЧРЕЗ ГУГЪЛ-------->p e c h e l i o n l i n e. o v o . b g


  • 1