Смартфоните ни помагат в затъпяването

Подобно на вас, аз обожавам моя смартфон. Подобно на вас, вероятно го обожавам повече от всичко останало, пише във Forbes американският автор Роб Асгар. Проучванията обаче показват все по-ясно, че нашата първа любов вреди на всички останали отношения, на които се предполага, че трябва да помага. Ето как.

1. Отказваме се от значителна част от нашето IQ.

Телефоните могат да навредят на съня, а по-малкото сън води до понижаване на нашето IQ. Хроничното недоспиване може да доведе до загуба на 15 точки или повече от нашето IQ, което пък може да ни изпрати в по-ниска категория на умствените възможности. Видният психолог Лари Роусън твърди, че 81% от студентите, участвали в проучване, са признали, че оставят телефона си включен и на една ръка разстояние, докато спят. “Това е една от основните причини за нарушенията в съня, според това проучване и според други,” казва Роусън.

“Когато споделям това пред студентите, те признават, че са наясно с отрицателните ефекти, но нямат намерение да променят навиците си.” Защо? Това е така заради страха да не пропуснат нещо важно или спешно, според Роусън. Това да “не пропускаш нищо” обаче си има цена: недоспиването може да доведе до намаляване на умствените способности също толкова, колкото и когато човек е изложен на въздействието на оловото.

Точно този страх да не пропуснеш нещо е причината резултатите в друго проучване да показват, че близо една трета от пешеходците в Манхатън обръщат повече внимание на мобилното си устройство, отколкото на зеления сигнал на светофара. Психологът Даниел Левити и други посочват, че мултитаскингът, което е една от основните дейности на смартфона, понижава IQ-то, като впоследствие това отслабено мислене се разпространява в колкото се може повече сфери на живота.

Според Левитин, “когато човек се намира в ситуация, при която се опитва да се концентрира, докато в същото време вижда, че има непрочетен имейл, това може да намали ефективното му IQ с 10 пункта.” Преди това се случваше, само когато седяхме пред компютрите си. Сега обаче избираме да превърнем тази загуба на 10-точки от IQ-то в денонощна опасност.

Прочети още тук!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Печели Пари
14 ноември 2014 | 14:48

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ ТОП 17 НА НАЙ-ДОБРИТЕ САЙТОВЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ ЗА ТОВА ЧРЕЗ СТРАНИЦАТА С НАД 23 000 ПОСЕЩЕНИЯ. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ ЧРЕЗ ГУГЪЛ-------->p e c h e l i o n l i n e. o v o . b g