Социалната мрежа действа като наркотик
Ново изследване показва колко точно започва да ни влияе социалната мрежа Facebook. Изследване на п-р Офир Турел от Калифорнисйкия университет доказва, че мозъкът ни реагира точно така, както би реагирал при наличието на наркотици в системата. Изследването е направено с любезното съдействие на 20 доброволци, които са показали какво точно се случва в главите им, докато харесват снимки и статуси.
 
Турел е впечатлен от човешките реакции, но отчита и една сериозна разлика между наркотиците и социалната мрежа - от второто може да се откажете много по-лесно. По време на експеримента, хората трябвало да гледат снимки, които са свързани със социалната мрежа и пътни знаци. При всяка поява на снимка от социалната мрежа, мозъкът е реагирал положително и импулсивно, докато всеки пътен знак е действал емоционално въздържащо на зрителя. Притеснителното в този случай е, че човешкият мозък е започнал да реагира много по-бързо на фейсбук, отколкото на пътните знаци и именно това доказва, че шофьорът е склонен да отговори на чат съобщение, отколкото да следи пътната обстановка. Приемете, че социалната мрежа, както и всяка друга мрежа, трябва да остане в джоба Ви, докато шофирате.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!