Световен ден на планините

Точно сега е моментът да си биеш камшиците от бач и да забегнеш на планина - поводът е именно Световният ден на планинката! Тоя път не лъжем - през 2003 г. генералната асамблея на ООН фокусира вниманието към проблемите на развитието на планинските райони и необходимостта от оказване на помощ на хората, живеещи в планините.

Планините заемат почти една четвърт от земната суша и са източник на средства за съществуване на почти 12% от населението на планетата.


Днешният ден на планините протича под мотото „Планинските малцинства и местните народи”. Като следствие от замърсяването на околната среда населението на планиниските райони все по-често се сблъсква със суша, глад, увеличаване на случаите на свлачища, наводнения и други стихийни бедствия.

Последиците от тези проблеми водят до регионални конфликти, разпространението на тероризма, увеличаване броя та бежанците и загуба на човешки потенциал.


В специална резолюция генералната асамблея на ООН призовава международното общество да организира мероприятия с цел по-добрата пропаганда на значението на развитието на планиниските райони.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Pechenia
12 декември 2010 | 02:23

Честито, ама много човеци станахме---китай,русия,сащ. и те онищожават все повече и то безвъзвратно природата. това ще ни е световен проблем след няколко десетилетия