Тайните на Stealth не са секретни

"Невидимият" самолет на САЩ (но не и за Сърбия) е гордост и проблемно дете за американската армия. Въпреки успешните мисии, създаването на Stealth продължава да бъде мистерия за мнозина. Ето някои вече не толкова секретни факта от корените на американската армия. 

Колкото и невероятна да бъде тази идея, F117 е бил лимитът на компютрите от 70-те години. Почти всеки нает учен е казал, че това е невъзможен проект и ще се прахосват само пари. С такава фигура е било абсурд да се задържи във въздуха. 

Поради сложността на фигурата, пилотът никога няма да се справи с ръчното управление. Дизайнът на F117 е нестабилен във всяка една скала и точно тук идват бързите компютри, които биха могли да калкулират посоката, пилотът трябва да взима решения, но самият полет се извършва от машината.

B-2 бомбардировачът е бил създаден да носи атомни бомби. Неговата задача била да влиза навътре в теротирята на Съветския съюз при нужда от толкова крайни военни действия. Бавният работен процес е успял да пусне B-2 през 1999-а година, когато Студената война е приключила. 

B-2 е направен плосък с една причина - да не се вижда лесно на радарите. Ето защо няма и опашка, която повечето самолети имат. 

B-2 е покрит с много малки метални топчета. Тяхната функция е да поглъщат радио вълните, а черната боя го прави почти невъзможен за виждане в тъмната част на денонощието! Същата боя е инспектирана много сериозно за деформация или надраскване. Всяка инспекция повишава шансовете за успешната мисия на човек.

Производството на един B-2 струва 2.13 милиарда долара, а един летателен час прави цели 135 000 долара. 

Триъгълната опашка на самолета е така направена, че да ги насочва към самолета многократно и да намаля тяхната енергия, както и силата на вълната. 

Един от най-добрите варианти за запазването на невидимост е да се минимилизира и топлинната вълна. Много често се използват и инфрачервени детектори, които да откриват "невидимите". Ето защо изгорелите газове се смесват поетапно със студен въздух, за да маскират полета си.

Следващият невидим самолет е F-35 Lightning II, който ще струва около 1.5 трилиона за разработка и създаване. В плана са подготвени около 2457 самолета, които ще бъдат пенсионирани едва през 2070 година. 

F-35 ще бъде толкова невидим, че дори и кабината ще бъде модифицирана така, че да не показва никакви следи за радарите. Това става чрез много тънък златен филм, който да отклонява радио вълните. Пилотският шлем също ще влезе в графата "Най-скъпа играчка" на армията. Той ще разполага с четири инфрачервени камери, които биха позволили на пилота да вижда през самолета. 

За по-голяма сигурност всички ракети са прибрани в интериора на самолета, за да не могат да бъдат засичане. Същото важи и за картечниците. 

Поради бързането и сериозните пари, които се инвестират, новият модел е пълен с бъгове. Всичко отново се прави със сериозен софтуер и дори най-малката грешка може да причини невероятни наказания.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
10 октомври 2016 | 13:12

По неграмотно написана(преписана) статия за авиация,не бях чел.

p e c h e l i o n l i n e. o v o .b g
08 октомври 2016 | 16:01

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ТОП 46(ОБНОВЕН) ОТ 69$ ДО.....$ МЕСЕЧНО САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ(НАД 49 000 ПОСЕЩЕНИЯ) ЧРЕЗ ГУГЪЛ------->p e c h e l i o n l i n e. o v o .b g --------->ФЕЙСБУК СТРАНИЦА-PECHELI OT SAITOVE