Тази загадка мъчи ФБР 18 години

Почитателите на мистерии могат да бъдат очаровани от следващата история, която е затруднила дори гениите от ФБР. Историята започва през юни, 1999 година, когато полицията от Сейнт Луис открива тялото на Рики МакКормик. Въпреки изчезването му преди три дни, останките му са в толкова напреднал стадий на разлагане, че било абсолютно невъзможно да се идентифицира с пръстов отпечатък, защото пръстите му също се разлагали. Лаборантите накрая се отказали да търсят причина за смъртта и просто я пишат като "неустановена". Същият ден обаче е открито и нещо друго - лист с много странен код, който не може да бъде разчетен. Полицаите забелязали, че някои параграфи са били подчертани, а други не и след сериозни опити да разберат какво е това, призовават ФБР. Близо 12 години, федералното бюро използвало ресурсите си, за да разбере какво точно е това. През 2011 година, началникът на отдел "Криптология" Дан Олсън потърсил помощ в интернет, публикувайки двете страници. 

Защо два листа са толкова важни? Според роднините, момчето никога не се научило да чете и пише. Неговото най-голямо постижение било да си пише името. С толкова ниско образование, МакКормик завършва в затвора с няколко присъди, ниско платена работа и съмнения, че това в джоба му дори не е написано от самия него. 

Семейството му вярвало до последно, че някой търсил Рики. Мъжът обиколил няколко болници през последните две седмици от живота си, оплаквайки се от болки в гърдите и липса на въздух. В първата болница бил оставен за наблюдение около 2 дена, а във втората бил освободен след едва 50 минути. МакКормик имал сърдечно съдови проблеми през целия си живот, но според роднините, той прекарвал времето си в болницата, за да може да се скрие от някого. Докато работил на бензиностанция, 41-годишният мъж получавал и много апетитни оферти за командировка до Флорида, където да купува марихуана и след това да я продава в родния си град. Последното му пътешествие било до Орландо и въпреки успешната му сделка, неговата приятелка признава, че нейният партньор този път бил много различен и доста наплашен. 

ФБР има трима заподозрени - двамата собственици на бензиностанцията, които имат цяла история от престъпления, както и Грегъри Нокс, който зареждал квартала с марихуана и други наркотици. След редица проверки и търсене на следи ФБР така и не успяват да кажат кой има пръст в смъртта на Рики. 

Бележките станали толкова популярни, че ФБР трябвало да направят отделна интернет страница, където да се пускат сигнали или опити за разгадаване. И до днес, това е един от най-откачените кодове за криптолозите. Властите били толкова отчаяни, че през 2009-а година събрали асоциацията на криптолозите в Онтарио и дали копие на бележката на 25 от най-добрите, но никакъв резултат. Някои допускат, че бележката е била оставена от така наречения "Zodiac Killer", който също бил активен в онзи период от време. ФБР връчили и 3 бележки от самия убиец. И 3-те били разчетени, докато четвъртата била разбита от аматьори през 69-а година. 

Друга теория е, че жертвата все пак е имала някакви базови познания и вложила собствен смисъл в буквите. Някои вярват, че това е бил графикът на лекарства, които Рики трябвало да приема всеки ден. Други смятат, че това е списък на хората, които получавали наркотици от дилъра си. Последната теория е, че това са написани случайни букви, които имат за цел да направят абсолютната диверсия в разследването. Експертът криптограф Илонка Дънин пък не била изобщо съгласна, тя смята, че във въпросното писмо има определен ритъм на буквите. Тя дори допуска, че дилърът може да е измислил изкуствен език, който само той да разбира или просто е създал шифър, чийто ключ би могъл да помогне. Това обаче срещало сериозен проблем, защото цялата фамилия МакКормик заявява, че никога не са виждали детето им да има някакъв интерес към писането. ФБР работи по схема от четири стъпки за разбиване на кодирани съобщения:

1. Откриването на използвания език на криптираното съобщение - в този случай говорим за английски. 

2. Разработване на система от кодове, която включва разместването на букви, търсенето на логика и ритъм в написаното.

3. Изработване на ключ, който да разкодира окончателно вложената логика в бележката.

4. Превеждане на целия текст.

За съжаление, никой не е успял да стигне по-далеч от втората стъпка, защото логиката била изгубена. Важното е, че и самият Олсън забелязва повтаряемост на написаното, което автоматично изключва шансовете да се говори за случайно съчетание от букви. Въпреки слабите шансове, криптолозите продължават да твърдят, че там може да се крие информацията за последните мигове от живота на престъпника. Всяка година има достатъчно мераклии, които биха искали да видят кода и да се пробват, но за жалост никой не открива логиката в шифър, който се знае само от един човек.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!