Ту-туф-ту-туф!

С нарастването на цените на горивата и оскъпяването на пътуването с автомобил, страните по света наблягат на развитието на технологиите, свързани с високоскоростните влакове, тъй като все повече хора прибягват до железопътния транспорт.

Стойността на световната пътна и железопътна индустрия се очаква да достигне 2.9 трлн. долара през 2012 г., което е с 30% повече в сравнение с 2007 г. Железопътната индустрия ще съставлява 30% от пазара, според проучване на Datamonitor.

Във Великобритания пътниците на железопътния транспорт са се увеличили с близо 5% през първите три месеца на 2011 г. в сравнение със същия период година по-рано. Увеличението на пътниците за годината приключила през март пък е било с 6%.

Пътуването с влак не само е по-евтино, но и става все по-бързо. Развиващи се държави като Китай и Русия инвестират във високоскоростни влакове стрела, които могат да намаляват продължителността на пътуването наполовина. Допълнително, европейските държави създават мултимилиардни планове за разширяване и подобряване на вече съществуващите железопътни мрежи за високоскоростни влакове.

От CNBC.com са съставили класация на най-бързите пътнически влакове в света базирана на най-високите скорости, които те са развивали. В класацията са включени рекордни скорости по време на експериментални пробези на електрически влакове и влакове използващи магнитна левитация, както и на различни експериментални модели.

Ето и кои страни могат да се похвалят с най-бързите влакове в света:

10. Русия

Влак: Siemens Velaro RUS

Максимална скорост: 281 км/ч

Капацитет: 600 пътници

Най-бързият влак в Русия се движи по трасето Москва-Санкт Петербург и е пуснат през декември 2009 г. Произведеният в Германия високоскоростен влак е намалил времето за пътуване между двата града с повече от половина от осем часа до три часа и 45 минути. Осемте влака, които се движат по отсечката, струват близо 1 млрд. долара.

9. Тайван

Влак: THSR 700T

Максимална скорост: 299 км/ч

Капацитет: 989 пътници

Високоскоростният железопътен проект на Тайван е на стойност 18 млрд. долара.

Влакът THSR 700T се движи между столицата Тайпе и южния град Каосюнг, намалявайки времето за пътуване от 4.5 часа до 90 минути.

През 2010 г. влакът е превозил рекордните 36.9 милиона пътници, което е с 14% повече в сравнение с предходната година.

 

Още!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
social bookmarking service
20 април 2013 | 02:54

Ims28C I loved your post.Much thanks again. Awesome.

buy discount viagra online
03 март 2013 | 17:37

h8u9Bn Thank you ever so for you post. Really Great.

bai huiiii
19 юли 2011 | 15:20

kradena statiaa