Учени вярват, че са открили град Содом

Учени вярват, че са открили библейския град Содом, след като попаднали на разкопки в Йордания, които много приличат на библейското описание в Стария завет. Учените смятат, че разкопките близо до Талл ел-Хамаам датират между 3500 и 1540 г. пр. Хр. Изследователите вярват, че това е градът на греха. Разкопката е най-голямата в цялата зона и е ориентирана на изток от река Йордан. Градът е бил преуспяващ, ако се съди по изкопаните предмети, но изведнъж е бил изоставен.

Содом е бил един от най-големите градове в Йордания и се смята, че е имал огромни запаси от вода, което го превръща в много екзотична точка. През него са минавали най-много търговци, което мотивирало месните да издигнат дебели стени и кули, с които да се предпазват от нападения. Според Библията, градът бил унищожен, след като ангелите не успели да открият нито един праведен човек зад стените. Антрополозите вече съобщават, че са открили стени с дебелина от 5.2-метра, както и височина от 10 метра, които постепенно са опасали целия град. Никой още не може да знае какво се е случило в края на бронзовата ера, когато градът бил изоставен и погълнат от пустинята. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Или пък не
14 октомври 2015 | 13:03

"In the Bible, Sodom was said to have been destroyed by God after his angels failed to find righteous men within its walls."

Alex
14 октомври 2015 | 11:56

Предавате неточна информация, макар че се позовавате на Библията. В града са открити праведни, но последните са изведени и не са споделили съдбата на другите, неправедните.