Водещи компании наемат аутисти

Въпреки всички опити за развитие на трудовия пазар, много страни все още могат да проявяват доза дискриминация към хората в неравностойно положение, когато става въпрос за пазар на труда. Мнозина изпитват сериозни трудности в търсенето на работата, но има светлина в тунела поне за някои хора. Някои компании започват все по-често да търсят хора с подобен социален статус и най-облагодетелствани остават хората с аутизъм. Защо? Все по-често има технологични компании, които се опитват да открият хора с влечения към програмните езици и заболявания като аутизма изобщо не ги притесняват. Компаниите все по-често виждат истински талант, докато други работодатели смятат, че пред тях стои човек с известни затруднения. Такива компании са Microsoft, Vodafone и SAP. 

Microsoft партнират отдавна с датската компания Specialisterne, която се опитва да намери правилните кадри с аутизъм за компанията. Компания с такива величини е признала, че отдавна не вижда аутизма като заболяване, а като свежа и различна работна сила. Такива хора много често разполагат с по-висока концентрация и детайлна мисъл в писането на кодове и висшата математика. Vodafone Германия пък споделя, че е впечатлена от аналитичната мисъл на своите служители и определено не би ги заменила за нищо на света. SAP вече са наели около 40 души с аутизъм и много скоро е сигурно, че и други компании биха преосмислили решението си още един път. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!