Време е за божоле!
Какво се случва всяка година в третия четвъртък на ноември? Отварят се първите бутилки от новата реколта Beaujolais.

 

Прочутото френско вино се произвежда в района на Бургундия, близо до Белвил, от грозде гаме. Първото вино за сезона наричат Beaujolais Nouveau и представянето му е истинско събитие.

 

Във Франция празненствата започват веднага след края на работния ден.

 

В Ню Йорк и Маями пристигането на виното тази година ще бъде съпътствано от рокерски шествия. В Лас Вегас то ще пристигне с хеликоптер в хотел Париж (къде другаде?), а макетът на Айфеловата кула в града ще бъде осветен в червено в чест на събитието.

 

В България Beaujolais ще бъде посрещнато в хотел Хилтън.

 

Историята на Beaujolais започва през 19-и век, когато първото такова вино е изпратено в бистрата на Лион. То става толкова популярно, че от следващата година заведенията слагат надписи "Le Beaujolais Est Arrivé!" (Beaujolais пристигна). От 60-те години насам Beaujolais се пие вече и извън Франция.

 

За да няма привелигировани, през 1985-а решават да изберат дата, на която виното да излиза на пазара в целия свят и това е третият четвъртък от ноември.

 

Beaujolais не е тежко вино, не е скъпо и има плодов вкус, заради което се харесва дори и на тези, които не са много-много по виното, а жулят концентрати.

 

Beaujolais е единственото червено вино, което се пие леко изстудено и затова някои го наричат „бялото вино на червените вина“.

 

Правят го чрез процес, наречен мацерация, при който ферментират целите зърна грозде. Така се извлича сока им с минимално съдържание на танин. Точно по-ниското количество танин прави Beaujolais толкова леко.

 

Гроздето задължително се бере на ръка. Във Франция такова изискване има само в районите Божоле и Шампан (където правят шампанското).

 

Беритбата е към края на август и началото на септември. Виното ферментира само няколко дни. Следва един малко спорен процес – добавяне на захар за повишаване нивото на алкохол. Тази практика е силно критикувана заради стремежите на производителите да го направят по-качествено и добавянето на захар в последните години се избягва.

 

Има 12 вида Beaujolais, които се правят в 96 села в района Божоле. Алкохолното съдържание е около 10%. Ако е произведено от грозде, брано малко по-късно или пък е добавена захар, алкохолът е 10,5% и се продава с етикет Beaujolais Supérieur.

 

Beaujolais AOC е най-разпространеният вид, правят го в 60 села и всяка година от него пускат по около 75 милиона бутилки като Beaujolais Nouveau.

 

Beaujolais-Villages AOC се прави в 39 села. Малка част от него се продава като Beaujolais-Villages Nouveau, повечето остава за месец март следващата година.

 

Cru Beaujolais се прави в селата в полите на планините Божоле и се счита за най-качественото. То не се продава като Nouveau и може да се консумира дори и след три години от създаването си.

 

Beaujolais Blanc & Beaujolais Rosé – много малка част от вината Beaujolais (1%) се правят от грозде шардоне, алиготе и гаме.

 

Beaujolais трябва да се пие, докато е младо, защото тогава най-силно се усеща плодовият аромат. В света се опустошават около 65 милиона бутилки само в рамките на два месеца след представянето му.

 

Включи се и ти!

 

Още по темата

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!