Времеви факти

Някои интересни факти за времето, които няма да ти помогнат да имаш повече от него:

 

Идеята за връщане на времето е предложена на шега от Бенджамин Франклин. Целта е хората да работят повече на светло, за да се пестят свещите. За първи път времето е променено през 1917 г.

 

Проучване показва, че благодарение на смяната световната консумация на енергия намалява с 0,5%, което са 3 милиона барела нефт.

 

По време на динозаврите денят бил от 23 часа.

 

Най-точният часовник на света се намира в технически институт в Колорадо. Той се базира на трептенето на един атом живак. Няма да загуби секунда в следващите милиард години.

 

През 2006 президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад забранява смяната на времето. Година по-късно обаче Иранският съвет за национална сигурност я връща.

 

До 19-и век всеки град е имал собствена часова зона, създадена спрямо изгрева на слънцето.

 

Това било сериозен проблем за железниците, които същи си създали собствена часова зона.

 

Австралия е страната с най-изчанчено време - освен вертикални има и хоризонтални часови зони.

 

В някои места по света часовата разлика е на половин час - Индия (+5:30), Мианмар (+6:30), както и в различни части на Австралия. В Непал е дори на 45 минути - +5:45.

 

Айнщайн доказал, че гравитацията забавя времето. Тоест, докато летиш в самолета живота ти избързва с няколко милисекунди пред другите.

 

Екваториалните страни не сменят времето, защото при тях слънцето си свети еднакво.

 

Повечето учени смятат, че времето е създадено заедно с големия взрив - преди 13,7 милиарда години.

 

Вероятно и времето си има край. Трима испански учени създадоха теория, според която с разширяване на пространството времето се забавя. Според тях в даден момент времето ще спре и всяко движение ще изчезне.

Още по темата

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!