Япония иска да насели отново Фукушима

Япония започва все по-често да "кани" обитателите на Фукушима да се завърнат обратно в зоната. Хората от Greenpeace напомнят, че радиационните нива са много близки до тези на Чернобил, но все пак. Около 6000 души ще изгубят помощите си на 31-и март, което ще ги накара да се завърнат обратно в родния си радиоактивен град, дом и т.н. До този момент никой не се е завърнал обратно в Припят по ред причини, но Япония е съвсем друга история. Вече са направени няколко замервания, които гарантират, че всеки завърнал се ще бъде сериозно облъчен.

Причината е, че средното замерване в зоната показва стойности от 39 mSV до 183 mSV. Експерти твърдят, че най-безопасната и максимална стойност на облъчване е не повече от 1 mSv. Според Greenpeace, японското правителство изобщо не е смятало влиянието на йонизираната радиация в средата и дори не са се интересували от годишните стойности на облъчване. Според мнозина, Япония се опитва да създаде някаква фантастична фалшива реалност, в която 6 години по-късно е възможно да се обитава замърсената зона. Горчивата реалност е, че ще трябва да минат десетилетия, преди да има някакви минимални шансове за завръщането. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
banda88
22 февруари 2017 | 15:28

Не са десетилетия. Докато периодът на полуразпад на урана е около 8 часа, то периодът на полуразпад а цезия беше от порядъка на 80 години. Във Фукушима се е използвал както цезий, така и други елементи. Та нека приемем, че радияцията е 100 пъти над нормата - при полуразпад 80 години следва да стане обитаема зона след около 600 години.