Затворът, в който е лежал Мандела

Затворът продължава да се смята за една от най-зловещите институции, които може да съществуват в модерното общество. Правораздаващата система е постигнала съвършенство в изграждането на малки кътчета от ада, където човек спокойно може да изгуби мечтите си. И докато Русия може да бъде смятана за страната с най-голям затвор в историята (Архипелагът Гулаг), африканските републики също имат какво да кажат по въпроса. Според CNN, гангстерският рай се намира в Кейп Таун, а неговото име е Полсмор. 

Затворът е позициониран в един от градовете с най-голяма смъртност (Кейптаун е на 9-мо място по убийства) и всеки ден приютява нови затворници, въпреки факта, че вече е отдавна препълнен. Килиите са предназначени за 1619 души, но в момента там се пазят 4284-ма човека. Повечето чакат присъда, останалите не могат да платят 5-те долара за гаранцията си. Резултатът от това е събирането на 86 човека в килия за 19. Затворниците се редуват кой да лежи на земята и кой да спи на леглото, разполагат с кофа, която да използват за тоалетна, а личната им хигиена надминава и най-големите кошмари, които един човек може да има. Затворът е описван дори от Нелсън Мандела, който пристига през 1982-ра година, но бива настаняван в отделна килия. 

Бъдещият президент на Южна Африка често обяснява, че затворът има модерна фасада, но много бедно сърце. Някои от настоящите пазачи признават, че са виждали Мандела само един път, защото той лежал изолиран от останалите и нямал право да излиза и да се смесва с групата. Времето му за разходки било в друг час, елиминирайки всички шансове за среща. Условията били толкова зловещи, че Мандела и много други се разболяват от туберколоза. Вторият етаж на затвора е специално резервиран за бандите, но всички те са разделени, за да не могат да комуникират едни с други, както и с младите хора. Контролът на бандите е доста сериозен и именно те разпределят дажбите храна, разговарят с пазачите и дори съставят график кой да стои до прозореца, за да диша малко чист въздух. И положението дори няма да се оправи, защото всяка следваща седмица идват нови и нови затворници. Според изчисленията, тази сграда вече приема около 3 пъти повече хора, отколкото трябва. Гардовете вече дори не се опитват да вразумят правителството и се надяват, че следващата епидемия няма да ги засегне, защото тя поне е гарантирана!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!