А те продължават да скачат в ледените води, защото са българи

Родните традиции определено могат да бъдат класифицирани като странни. Понякога прескачаме огньове, друг път пунтираме Хелоуин и казваме, че си имаме кукери, вместо призраци и вещици. Дори отказваме да украсяваме тиквите в началото на ноември, защото най-хубавата реколта се отглежда на площад "Княз Александър I". През март ще вържем бял и червен конец за здраве, а през останалото време броим дните за почивка, които идват под формата на един или друг забравен национален празник. Важното е, че имаме Коледа, Нова Година, Йордановден, Ивановден, Гергьовден и всеки друг ден, в който можем да почетем най-ценното на българина - името. Понеже половината в офиса са кръстени с имена, които са лишени от празник, искрено завиждаме на Даката и Ванката, които повтарят Нова година. Нека се върнем обратно към традициите - те наистина са странни и за съжаление могат да се приложат в чужбина. Имахме познати, които направиха българска Коледа в САЩ и след като заклали прасето в задния двор, гостите извикали полиция и спрели да им говорят. В този ред на мисли, някои празници нямат приложение, но пък вкъщи са толкова любими, че коледните пости приключват към 11 часа, когато се чуе онзи жалостен вик на луканките от кочината. След като подразнихме душата със спомените за свинско с винско, искаме да се фокусираме върху Йордановден. По-рано през седмицата споделихме, че много уважаваме и почитаме хората, които носят това име, защото скромният житейски опит ни показва, че те винаги са изправени пред велики изпитания в живота си. Статистиката показва, че зад всяка идея стоят идеалисти и критици, но никога не сме вярвали, че родната традиция - датираща от векове - ще се превърне в сладка интернет раздумка със спомени за стара мрънкаща баба, която напомня да се обличаме малко по-дебело, че навън е студено. 

Каква е драмата?

Забелязали сме, че интернет е пълен с интересни хора, които вярват абсолютно на всичко. Такива са хората, които вярват в Haarp, извънземните и третото преселение на народите. След тях идват дейците за свобода, следвани смело от патрЕотите и на финала завършваме със скандалните личности като Рут Колева, които много често казват истината, но я сервират по-малко по-твърд начин и навличат повече гняв, отколкото позитивизъм. И тогава попаднахме на тази интересна аномалия - "Храброст и хриле". В краткият труд се говори за примитивни ритуали, които съществуват във всички култури, но изобщо не подхождат на модерния европеец. Сред тези обичаи се нарежда именно и ваденето на кръста. Виждате ли, това била грешна практика, която не прави нищо друго, освен да разболее героите, които скачат в ледените води, за един сребърен кръст. Преди много години, когато Европа е била люлка на цивилизацията, едни (за времето си също толкова вярващи, че са съвременни хора) се качват на конете и отиват няколко пъти да спасяват Йерусалим. Добре, скачането в ледените води може да се смята за "варварско" и не толкова подходящо за европейска страна. Следователно е редно да изгоним испанците от ЕС, защото се бият с домати, гонят се с бикове и сигурно биха скочили в ледник, ако климатът им го позволяваше. Един поглед към Финландия ще покаже, че местните жители редовно правят ледени бани за здраве, но не използват религиозния символ, защото при тях е ежедневие, а при нас подобни случаи са само веднъж в годината. 

Йордановден като свличане към примитивното

Защото младежите се хвърлят смело в ледените реки, трябва да се смятат за примитивни? Наистина? Нека отново направим разликите между примитивното и традиционното. Примитивно може да е изхвърлянето на фаса през балкона, храченето от колата и развяването на средни пръсти. Примитивно и глупаво беше разкриването на члена на човек от малцинството преди няколко години, ала един свят празник като Богоявление да се нарича примитивен е малко прекалено дори и за човек, който никога не си е измил ръцете със студена вода. 

Българският фолклор отдавна пази рецептата за каляването на истинските мъже от стомана, а Йордановден ни е впечатлявал с факта, че малко или много, групата мъже показват една победа на духа над тялото, защото се изисква много повече от воля, за да нагазиш в януарските ледници, че да играеш и хоро. Адреналът е толкова много, че можете да събирате за вкъщи. Дори и само от икономическа гледна точка, този празник събира много туристи, които не могат да повярват на очите си и след това разказват за странното събитие, на което са присъствали. И ако забраним това като удоволствие за истинския търсач на силни усещания, защо не се откажем и от бързите коли, скачането с бънджи, покоряването на върхове и правенето на всеки друг екстремен спорт, който някога е съществувал - все пак сме цивилизовани хора, които не трябва да показват, че някога са носили калпак и свирят на гайда - поне така излиза. 

Само ние ли сме със странни традиции?

Последният път, когато проверихме, португалците се биеха по улиците с меки пластмасови чукове. Испанците се биеха с домати и се надбягваха с бикове - все още не сме забелязали спринтьор от Испания, който да вземе златото. Французите правят огромен омлет от 4500 яйца, защото те не обичат екстремните спортове. Исландците консумират тестисите на овен с варена глава на овца - вкусно. Ирландците също имат някаква форма на кукерството и я изпълняват към Коледа.

Англичаните хвърлят всякакви странни предмети, за да измерят силата си. Шведите най-често се събличат чисто голи и започват да танцуват и пеят около пилон - ритуалът се нарича "Танцът на жабата". Финландците мъкнат жена на гърба си като форма на много интересно състезание. Холандците не скачат просто да вадят леден кръст от водата, а правят цяло състезание по плуване в студената вода и всяка година участват около 30 000 души пред всички водоеми на страната - какви невероятни варвари! В Швейцария хвърлят наденици, хляб и други хранителни продукти.

Събитието се случва най-често пред общините на града. Чешките ученици имат специален ден, в който обикалят домовете на своите съученички, за да ги напляскат по дупето с пръчка. В Латвия почитат лятното слънцестоене по един странен, но забавен начин - жените събират цветя, а мъжете се събличат чисто голи и скачат в най-близкото езеро - изобщо не им подхожда като страна в ЕС! Румънците също хвърлят кръста, но нека им простим, защото и те отскоро са с нас в ЕС.

В Украйна всяка година номинират жените за ледената кофа с вода. Словенците си организират бал с крави и не говорим за жените им, а за истинските крави. В Македония имат цели паради от кал. В Гърция има вярващи, които се опитват да ударят камбаната, използвайки ракети, а на другия ден се обявява победителят - използват се фойарверки, а обичаят датира още от 14 век. И напълно бихме могли да ви разберем, ако четете тези редове и цъкате с език. 

Понякога просто няма нужда от коментар

Може да сме малка и много скромна страна, но пък имаме силни традиции, които обожаваме. Това, че един ден скачаме в ледените езера не е причина да започнем да обясняваме колко примитивни ставаме на празниците, защото ако това е примитивно, модерната култура още се опитва да слезе от клона, друсайки задник, събличайки се пред камера, доказвайки, че манталитетът е наврян точно там, където снима камерата. В горните редове доказахме, че не само ние сме "примитивни", защото цяла вечер пием, а след това скачаме в ледените води - за руснаците това е суровото ежедневие. И въпреки, че много често имаме повод да се срамуваме от хора, чийто познания по английски ни представят в Европа, имаме достатъчно поводи, за да показваме колко точно уникални можем да бъдем. Сигурни сме, че можем да намерим и мераклии за скокове в лава, ала нямаме вулкани.  

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
11 януари 2016 | 16:13

Дани, когато не пишеш за жени си много добър! БРАВО!

Н.Тодоров
09 януари 2016 | 08:18

Без традиции,нация не може да съществува.

тцЪ
08 януари 2016 | 23:25

Браво и ви благодарим, менове! А на едноклетъчните, осъдили една вековна традиция, поради липсата на топки (и буквално, и преносно) ще им го кажа на чист български - ходете да духате на новите ви захаросани политкоректни зализани (евро)партийни идоли!

D
08 януари 2016 | 21:41

Браво, много добре казано!

Ивох
08 януари 2016 | 16:43

Евала пичове!

Пешо
08 януари 2016 | 16:06

БРАВО