Автомивката е свещено място за хората с бензин в кръвта

Всеки водач и собственик на МПС познава само едно SPA - автомивката. Поддръжката на автомобила, както и неговото измиване, се обвързва с посещението на банята или популярното "Хвърлям няколко кофи и се надявам, че ръждата ще го направим аеродинамичен.". Внасянето на все по-луксозни и употребявани автомобили накара хората да се замислят върху състоянието на боята и бързо да потърсят място, където да измият красавицата, преди да останат само със спомена за боя "металик" в регистрационния талон. Автомивките винаги са се разделяли на няколко стандарта според качеството и изпълнението на услугата. Казвали сме, че кефът няма цена и лъскавата броня може да се постигне срещу скромната сума от 1 до 20-30 лева, а може и много повече. Знаем, че луксозното почистване на суперавтомобилите отнема ден и се състои от 100 стъпки, но и цената минава 1000 паунда. Сигурни сме, че не притежаваш Veyron или Aventador, за да те занимаваме с тази, следователно се спираме на двете най-популярни автомивки: с персонал и на самообслужване. Изброяваме основните разлики! 

Разликата между двете

В днешно време можеш да отвориш автомивка само с няколко маркуча и достатъчно голям двор. Цената може да варира от нищо до обещан бъбрек за операция, но отказваме да говорим за този случай. Автомивките с персонал често са се погрижили за клиентите си и предлагат кафе, масичка, както и някой друг вестник, преоткривайки цвета на боята върху движимото си имущество. Автомивката на самообслужване е съвсем различен случай. Срещу няколко монети получаваш табло с бутони, инструкции и професионален пистолет. Тази комбинация позволява да се изправиш пред мръсотията и да почистиш всичко моментално бързо, защото времето е ограничено. Няма какво да се обърка, онези момчета не са по-добри от теб! 

Изпълнението

Ясно е, че цената при обектите с обслужване ще се различава от няколкото лева, които ще инвестираш, когато си вършиш работата сам, но дали си струва? Персоналът често може да прави грешки, когато стане въпрос за чистене и да пропусне излъскването на някои елементи. Друг е въпросът, че господата са способни да повредят или откъснат някое от закрепените елементи под формата на копчета и дори интериорни лампи. Поверяването на най-скъпото в ръцете на друг е риск, а и не винаги си сигурен, че някой е заслужил бакшиш. Осъзнавайки разликата, клиентът решава, че почистването на колата не е философия и може да се свърши за няколко минути. 

Автомивката на самообслужване, поне за нас, се оказа сериозен кошмар. Паркирайки автомобила в една от всички клетки, шофьорът е изправен пред поне 5 възможни опции за почистването на машината. От безконтактно почистване до изплакване, а целият списък съдържа толкова много опции, че е невъзможно да бъдат запомнени. Почистването става твърде лесно, пускаш монетите пръскаш панически по целия автомобил, няколко минувача, почистените коли и себе си, надявайки се, че поне ще заприлича на нещо. Пропуснахме и факта, че маркучът над клетката никога не стои мирно и има добри шансове за откъртване на страничното огледало, докато се копира епичната борба на баба Илийца и борбата с кола - никой да не говори за прекарването. Времето за употреба на цунами в пистолет приключва бързо и се добавят още няколко монети, за да изплакнеш.

Вътрешното почистване също не е толкова лесна работа. Инвестираната сума дава около 5 или 10 минути (наистина не сме сигурни) и гарантира пълна излагация в пластичността и финеса на почистване (в един момент щяхме да се обесим, а изнасилването с голямата тръба не беше толкова далеч). Минаваш всички седалки, плачета на колата, както и таблото, за да се сетиш, че същият накрайник е бил използван за всяка друга кола, следователно изобщо не е трябвало да докосваш нещо по-различно от пода на колата.

Резултатът

Подозираме, че веднага ще се появят закрилниците и майстори в професионалното обслужване, но не се срамуваме да признаем, че след пълното обслужване не останахме особено доволни от изпълнението си. Не гарантираме за всички, но първият път на автомивка е като първия път в леглото - можеш много по-добре. В автомивката с персонал е възможно да спориш и да поискаш повторно измиване, както и смело да обвиниш персонала в тотална некадърност, но когато всичко зависи от теб, поглеждаш в огледалото и виждаш истинския виновник. При първите изразяваш мнение (позитивно или негативно), а при вторите се ядосваш на глупавата машина, както и на себе си и офейкваш, преди още хора да започнат да се смеят. 

Цената

Сигурни сме, че с малко практика, всеки шофьор ще се превърне в добър чистач и спокойно ще свали разходите си до 3-4 лева, но преди това ще се изръси с много повече. Обикновено се подготвяме с подобна сума и приключваме състезанието с около 6-8-10 лева, което е сумата за външно и вътрешно почистване в някои автомивки. Кой работи в автомивка? Там най-често може да бъде открита бъдещата интелигенция, която работи, за да изплати семестъра или наема на квартирата. Студентите най-често заемат тези работни позиции и повечето от тях се стараят (казваме повечето). В повечето случаи правят чудеса за един допълнителен лев в техния джоб. Не можем да кажем, че алтернативата не е добра, защото печели със светлинни години пред пълненето на кофи в общото мазе, просто се изисква практика. Ако това не е твоята страст, отиди при професионалистите! 

P.S.: Няма нищо по-хубаво от мокра жена и кола, следователно използваме правилните снимки!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
кай
13 октомври 2014 | 16:07

много готини каки...

Печели Пари
13 октомври 2014 | 15:10

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ ТОП 17 НА НАЙ-ДОБРИТЕ САЙТОВЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ ЗА ТОВА ЧРЕЗ СТРАНИЦАТА С НАД 23 000 ПОСЕЩЕНИЯ. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ ЧРЕЗ ГУГЪЛ-------->p e c h e l i o n l i n e. o v o . b g

Gosh
13 октомври 2014 | 14:13

не бих си закарал колата при тия последните ... да ми стъпват по предния капак.. а ма ха