Бъди мъж

В последно време забелязваме, че материалите на тема "Бъди мъж" намаляват драстично или клишетата са се повторили повече от 1000 пъти и вече не са особено оригинални. В живота на всеки човек е имало поне едно събитие, в което някой или някоя е пожелала да бъдете мъж, ама от ранга на "Като хората" или по-високо. Обикновено това са думите на жена, която по някаква причина не е доволна или щастлива от настоящия си партньор. И ако сега изредим всичко необходимо, което един мъж трябва да притежава, най-вероятно ще ви излъжем. Няма написана формула за мъжкото съсловие или добиване на мъжка титла. 3-те милиона правила са написано от жени, които се надяват, че така ще моделират някой за лична употреба.

"Бъди мъж!" спокойно може да се смята за обида, но и за комплимент, защото вие винаги ще бъдете мъже, просто в този момент не сте удобни, не сте правилни, не сте коректни, не сте желаните мъже или онези, които някой друг иска да бъде. В редакцията също сме попадали на тези думи, понякога идват, защото отказваме да влезем в ръкопашна битка за благото на чикитата и нейното вярване, че задникът ѝ е златен и трябва да се пази доброто му реноме, понякога не сме мъже, защото отказваме да играем по нечия свирка или просто не виждаме смисъл в желанията на другите. Признай си, чувал си го и поздравления - на прав път си. 

Много трудно може да намерите адекватните съвети за мъжко поведение. Дали е мъжко да размахвате юмруци в някоя кръчма или е по-мъжко да си платите сметката и да се приберете, докато аудиторията разочаровано ви обижда, че отказвате да отхвърлите еволюция от милиони години и проявявате здрав разум. Ставате ли по-малко мъж, когато не сте запознати с тръбопроводите по цялата къща или не знаете как да смените фаровете на колата и отивате в сервиз? Трябва ли да го режете, ако изведнъж се окаже, че не можете да варите ракия и да правите паралелното паркиране?

Едва ли е голяма драма, особено след като живеем в свят, където информацията тече като водопад и трябва само да вземете чаша, за да пиете от извора. И не на последно място, ставате ли по-малко мъже, ако изведнъж се окаже, че някой печели повече пари от вас, кара по-хубава кола и генерално има по-добър живот? Имаме само един отговор на всички тези въпроси: ставате по-малко мъже, ако се притеснявате за изброеното по-горе. 

Виждате ли, няма формула, нито точен час, в който да направите еволюцията и да станете толкова мечтания чеп мъж. Бихме искали така да се случва, защото тогава щяхме да имаме точен отговор във времето и пространството за успокоение на кифлите, ала животът не работи така. Мъжът, сам по себе си, е уникално същество. Той е философия, която се пише в момента, развива се, разгръща се, оцветява се, захранва се от синергията, която носим в себе си. Не на последно място, мъжът е болка. Защо болка? Поглеждайки назад към Аристотел и неговите не толкова чисти действия с група младежи, болката е илюстрирана като перфектния учител, а след няколко века ще се нарича опит. Опитът е серия от болезнени преживявания, носещи спомена на направените грешки.

Това е чарът на живота, един завършен човек, който излъчва спокойствие и увереност, крие под усмивката си доста горчив опит и белези на войни, за които никой не може да подозира. Опитът е единствената мъжка валута, която се приема. Броят жени, дебелата банкова сметка, скъпите придобивки, лъскавата кола, изчанчения Instagram и още куп други помпозни глупости, са само повод да осъзнаеш колко бедни могат да бъдат притежателите на всичко това. Когато спечелим всичко ще изгубим всичко, нали? 

След като установихме, че ти не си парите, с които разполагаш, нито колата, която караш или къщата, в която живееш, кой си ти? Със сигурност можеш да кажеш името си, професията си, но това пак няма да бъдеш ти. Виждаш ли, обществото е създало един автоматизиран образ, който лесно ни разделя на добри и лоши, на работни и безработни, на глупави и умни, на бедни и богати. Това е лесното, това е контролиращото. Истината е, че никой не знае кой си ти, никой не може да подозира какво се крие в теб и колко дълбока може да е заешката дупка, която хора като Фройд са нарекли душа. Образът е едва 2% от твоята личност, колко още ще покажеш зависи само от теб. Имаш избор и винаги ще имаш такъв. 

До тук става ясно, че няма магистрала до мъжеството, няма тайна магия, която Хари Потър да кастне, нито джедайска сила, която да те трансформира за секунди. Съжаляваме, не всичко работи по този начин. Преди да тръгнеш да търсиш пътя към себе си, намери време да осъзнаеш някои много важни философски корена, върху които се крепиш и често егото е способно да ги разклаща. Ти си серията от избори, които си направил. Те не са грешни или правилни, не са положителни или отрицателни и по никакъв начин не те превръщат в по-добър или по-лош човек. Те са опит, благодарение на който си стигнал до тук. Може да те преследват нощем или във всеки един момент, когато погледнеш назад, ала с времето ще разбереш, че са били най-правилните в този момент, а и във всеки бъдещ.

Не можеш да контролираш нищо около себе си, ако се опиташ, светът и вселената ще се изправят срещу теб и най-вероятно ще победят. Животът не е война срещу всички, животът е война, в която сам побеждаваш себе си всеки ден, ставайки по-добър и по-добър. Победата над другия не е щастлива победа, когато доминираш някого, ти го лишаваш от пълния му потенциал да стане също толкова добър - не го прави. В твоя живот има само един господар, слушай го, обичай го и прави това, което можеш най-добре, защото само тогава ще имаш възможност да бъдеш себе си, а не това, което другите искат, те си имат собствени проблеми.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
10 ноември 2017 | 03:32

Това да не си мъж влизащ в рамката на обществото, да не водиш война с другите и да не си над тях.. пфф стига бе?? И вегани да станем? Да спрем да гледаме футбол и да пием бира? Това мен.бг ли е? P.S. яка статия.

саса
09 ноември 2017 | 18:04

Ей авторе - аре стига вече и бъди мъж !! ;)

dontmindme12345
09 ноември 2017 | 08:50

Ucelixte me v to4niqt moment v kryvnata grupa.