БГ Рок Симфонии връщат вярата в истинската музика

Симфоничният оркестър на Българско Национално Радио отбеляза своята 80-годишнина с концерт от най-високо ниво. Разбира се, класическата музика не е за всеки и рядко може да достигне феновете на Кичка и Преслава, но тайно се надявахме, че някоя друга лампа ще светне, когато разберете, че вечерта ще бъде запомняща се с редица рок симфонии. Ясно беше, че нямаше да видим Дейвид Гилмор, но добрите родни рок парчета не могат да се подценяват, а и публиката ги оцени, след като днес не усещаме ръцете си и подозираме, че останалата част от публиката също се лиши от най-чувствителната част на човешкото тяло.

80 години изобщо не са малко, оркестърът все още не е по-възрастен от бабите пред блока, но за разлика от тях, той може да се похвали с много по-сериозни успехи от клюки и стриктното спазване на режима от 2 до 4 следобед! Тези добри хора подариха една паметна вечер на всички, които успяха да се сдобият с билет за Сара Брайтман. Същите ще озвучават и "The Lord Of The Rings" и след снощи Ви гарантираме, че парите за билети (за филма) са просто мизерни за изживяването, което предстои. Единственият въпрос, на който нямаме отговор беше: "А защо не направиха това събитие в Арена Армеец?". Краткият отговор би гласял: "Никога няма да съберат достатъчно публика.". И това ни прави малко тъжни, защото Янко отново бяга далеч от културата. В следващите редове ще се опитаме да открием изгубената публика на културните събития, които оставят дълбоки следи в съзнанието на човек. 

Беше скъпо!

Лъжа, господа, абсолютна лъжа! Билетите, които намерихме в последния момент струваха точно 25 лв. на човек - еквивалентът на вход за заведение и голямо уиски. За въпросната сума получавате удобна седалка, изпълнение от най-добрия оркестър у дома и познатите стари рок парчета, с които може да се докаже, че прашните жици на нов глас могат да звучат по-добре от всяко ново ефирно/интернет изпълнение пред малкия екран. Цената наистина не беше фактор за подобно изживяване.

Не си чул

Признаваме, че рекламата беше изгубена в превода и ще обвиняваме леля Мария и откачените жени в храстите, които вярват, че в 12 часа вечерта ще се прибереш със сестра си у дома. Културният ефир напомня през 15 минути за кино-музикалния превод, но това едва ли е последното събитие в програмата. Липсата на информация понякога може да се приеме като оправдание, но пропускът ще бъде откровено болезнен - сигурни сме. 

Концертът на Пайнер е безплатен

М-да, сигурни сме, че мнозина биха хукнали смело в тази посока, защото в НДК не пускат с кебапчета и бира, а и няма голи жени! Освен това е културно събитие, защото името на жанра "Поп-фолк" е най-успешната колаборация, за която може да се говори в днешно време. Популярна музика, но с фолк мотиви, нали? Ако логиката е такава, следващите редове са повече от безсмислени. Чалгата отдавна не се брои за музика, подозираме успешната й интеграция в аеробиката, туиркингът и производството на друсан кебап, преди да се съгласим, че трябва да бъде признато за форма на изкуството. Интернет отдавна е показал вредата от прекомерното слушане на фолк фурии. Не ни вярваш? Видео, моля! Дори няма да го поставим тук, защото се притесняваме, че сърварите биха могли да бъдат урочасани. 

Открий разликите

През 80-те и 90-те години съществуваше нещо, което носеше името "Цензура". Подозираме, че родителите Ви са били щамповани с популярната милиционерска палка през задника, защото са направили жестоката грешка и са отишли да гледат концерт на рок група, докато Лили Иванова е скърцалата тайно със зъби за огромното внимание. Какво толкова нередно трябва да се случи на концерт, за да се намеси милицията? Рок музиката, дори и българската, се е смятала за вредна, но още не разбираме за какво трябва да се смята аудиторията, която настръхва пред безсмъртния хит на Радо Шишарката - "Бели птици и куршуми". 

Резюмето с няколко думи

Научно доказано е, че музиката има огромно влияние върху човека. В горните редове показахме как точно влияе чалгата, докато класическото ще запази своите положителни качества още дълго време. Късметлиите, които решиха да нахранят душата си с нещо по-различно от ракия и салатка, получиха възможност да погалят всички сетива, защото през повечето време осъзнавахме, че гледаме усмихнати и не можем да направим нищо по въпроса. Емоцията, високото качество, класното изпълнение и нежните мелодии, успяха да донесат нещо, което трудно би могло да се опише с думи. Не искаме да си представяме какво точно ще се случи на 5 декември, но го препоръчваме, дори и да гледате със затворени очи. Не си позволявай подобен пропуск, защото в една минала епоха, Евтим Евтимов пишеше лирики, които слушаме и до днес. Ще се извиним публично за всеки негатив в този материал, когато Азис успее да се договори със същия оркестър за подобен концерт. И понеже са необходими доказателства, поставяме и долния клип, който е достатъчно красноречив! 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Печели Пари
25 ноември 2014 | 17:03

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ ТОП 17 НА НАЙ-ДОБРИТЕ САЙТОВЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ ЗА ТОВА ЧРЕЗ СТРАНИЦАТА С НАД 23 000 ПОСЕЩЕНИЯ. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ ЧРЕЗ ГУГЪЛ-------->p e c h e l i o n l i n e. o v o . b g