Бледата синя точица, която наричаме дом

Карл Едуард Сейгън е американски астроном и астробиолог, както и популяризатор на науката. Той е един от хората, които дават и идеята за програмата СЕТИ за търсене на извънземен разум. Преди да започне да гледа към космоса, Карл има много ясна представа къде се намира и какво точно представлява неговият свят. Ето защо решихме да споделим поне малка част от неговата книга "Бледа синя точица". Можем да гарантираме, че това ще е нещо по-мъдро от шокиращите материали, циците на мадона и вагината дявола или буда. 

"Погледни отново тази точка. Това е тук. Това е домът. Това сме ние. На нея са всички, които обичате, познавате или сте чували, всяко човешко същество, което някога е съществувало и което някога ще съществува. Сборът от радост и страдание, хиляди вдъхновяващи религии, идеологии и икономически доктрини, всеки ловец и фермер, всеки герой и страхливец, всеки създател и разрушител на цивилизация, всеки крал и селянин, всяка влюбена двойка, всяка майка и бaща, дете на надеждата, създател и изследовател, всеки учител на морала, всеки корумпиран политик, всяка "супер звезда" и всеки "върховен лидер", всеки светец и грешник в историята на нашия вид е живял там - на петънце прах в слънчевия лъч. 

Земята е само малка част от огромната космическа арена. Помислете за безкрайните жестокости, които спохождат жителите от единия край на този пиксел върху едва забележимите жители на другия край. Колко често се срещат недоразуменията им, колко нетърпеливи са да се убиват един друг, колко пламенна е омразата им. Помислете за реките от кръв, проляти от всички генерали и императори, за да може в слава и триумф, те да бъдат моментни господари на малка част от тази точка. 

Нашата позиция, нашата въображаема надутост, заблудата, че имаме някакво привилегировано положение във вселената, всички те се оспорват от тази точка обсипана с бледа светлина. Нашата планета е само петънце в огромната обвиваща космическа тъмнина. В нашата неяснота, в цялата тази безграничност, няма дори намек, че помощта ще дойде от другаде, за да ни спаси от самите нас. 

Нашата планета е единственият свят, известен досега с това, че може да бъде подслон за живота. Няма никъде другаде, поне в близко бъдеще, където нашият вид да мигрира. Може да посетите, но не може да се нанесете все още. Без значение дали Ви харесва или не, Земята е единственото място, където на този етап сме позиционирани. 

Казано е, че астрономията е смирена наука и се развива само чрез опита. Вероятно няма по-добра демонстрация на глупостта на човешката самонадеяност, отколкото този далечен образ на нашия малък свят. За мен, това подчертава нашата отговорност да се отнасяме по-любезно един с друг и да запазим и поддържаме бледата синя точка, единственият дом, който някога сме имали."

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!