Честит 8 декември, студенти

Днес е съдбовна дата за всеки студент, който все още успява да издържи на лудостта на висшето образование. Днес се разрешава абсолютно всичко за хората, които са осъзнали, че може би работят за безработни. Днес е празник за упоритите люде и техния пословичен инат в абсурдната и неравностойна битка между преподаватели и студенти. Студентският празник е един от последните светли лъчи за хората, които знаят, че след празниците идва сесия а.к.а. краят на света. Отбили сме периода за наливане с фуния и смеем да твърдим, че бяхме от хората със сериозно съпротивление срещу учебния процес. И понеже не сме безгрешни, длъжни сме да посочим някои от "основните грехове" на студентите, които винаги остават виновни за това, че просто са студенти или живеят с Студентски град. Уважаеми студенти, честит празник и Ви пожелаваме да се реализирате, където искате, защото ние няма да Ви съдим. Представяме кратко резюме на всичко, през което минава редовия студент. 

Абсурдите на образователната система

Колкото и да се опитваме да търсим положителното в система, която потъва със скоростта на Титаник, не можем да намерим много. Фактът е, че учебният процес често изостава спрямо конкуренцията, ощетява повече, отколкото да предлага и на финала се държи върху раменете на дружина стари преподаватели, които рядко могат да открият някакъв смисъл в морално остарелите си предмети, но отказват да се пенсионират, защото заплатата на преподавател е по-изкушаваща от пенсията. Съжаляваме всички, които трябва да учат старите книги, след като технологичните и хуманитарни науки вече са стигнали до съвсем нов фронт. Никога не вярвайте, че висшето образование е двустранен процес, защото студентите нямат думата, те получават само семестриална такса и безкрайна арогантност от огромен брой комплексирани създания, които вярват, че техният предмет може да достигне космическите висоти на науката. 

Подготовката за суровата действителност

Казармата шлифоваше мъжкия характер за няколко години и бързо ни вкарваше релсите на безкрайното теглене, а сега си имаме "студентския живот". Нека погледнем реалността, заможните студенти с Bentley са колкото богатите хора на планетата - около 2%. Те могат да си позволят апартамент на бул. Витоша, могат да си купят образованието и да не изтрезняват никога за следващите 4 години. Някои медии са се натоварили с "моралното" и хвърлят светлина върху опороченото "предградие 13", където всеки човек трябва да го погледне като удобно място за правене на секс и евтино пиене. Студентът не е същество, което се напива безпаметно, изяждайки бурканите на мама и тате, той е младата личност, която ще трябва да работи на пълна работна седмица, да дава нощни смени и да постави тялото си на ръба на всички възможности, забравяйки гордостта си и всички морални ценности.

Моралните ценности

М-да, има чалготеки, има пияни студенти, има и голи жени по баровете - виждали сме ги. Същите присъстват и в Слънчев бряг, Банско и всяко друго място, където се позиционират млади хора. Почти всяка година се срещат възмутените от поп-фолк параклисите на един мистичен оазис, който трудно би се срещнал другаде. Възмутените трябва да се огледат повече, за да видят, че не всичко изглежда така, както се вижда по телевизията, защото с чалгата се появиха и лостовете, фитнес залите, игрищата и куп други алтернативни места за посещение. Намериха се хора, които имат по-сериозни цели от изтриването на всички спомени с домашна ракия, откриха се хората, които да поставят сериозни постижения в редица научни дисциплини. Фактът, че повечето се постига с гола мотивация е напълно достатъчен, за да забравим всяка критика, а и да вдигне първи ръка този, който никога не се е напивал в студентските си години. 

Изходът е в терминалите

Този виц започна да се превръща в реалност, гарантирайки бързото давене на милата ни родина. Студентите с потенциал се откриват бързо и получават изкушаващи предложения, които тук биха открили трудно, ако им липсват връзки. На запад се оценяват за възможностите си, а не по препоръките. Не можем да осъждаме напускането, след като сме част от система без граници, която дава право на всеки да се реализира там, където може. А и сме сигурни, че след четири години са успели да надникнат отвъд подигравките. 

Проблемът не е във Вас

След като няма какво да Ви задържи тук, никой няма право да Ви осъжда. Образователната система понякога трябва да дава шанс за реализация, но в повечето случаи може само да помогне за повече комплекси и озлобление. Системата има нужда от рестартиране, от Вашето участие и разбира се от учебен план, който би могъл да Ви научи и даде опит. Фактът, че сте достигнали до тук е достатъчен повод да отворите бутилките и да консумирате, докато спрете да усещате сивата реалност, която със сигурност властва. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Heh
09 декември 2014 | 17:41

За горния коментар...за съжаление кадърни почти няма и за това така става, а и все повече се прецакват тези които искат да учат наистина, защото нищо не остава за тях.До такава степен е объркана работата, че изглежда няма оправяне...и може би наистина няма.За това не е виновна само системата, но и хората като начало възпитанието е грешно.Не казвам, че няма и добри и наистина успели хора въпреки всичко да са добри в нещо и да знаят какво искат, но колко са те, а колко са тези които искат само да пият и да не мислят изобщо?...Как да стане като и малкото добри които има бягат...после казват да бягат, че кой ще оправи тази страна с мафия и крадене до никъде няма да стигнем.Ние трябва да успеем да накараме младите да останат и другите млади да се върнат...

Путки по масата
08 декември 2014 | 23:30

Да студентите са изнежени момченца и момиченца от селски произход. Който харчат парите на мама и тате в студентски град и много обичат да слушат Криско и песента на Килата-Путки по масата.

големия не образован кур
08 декември 2014 | 20:31

Е тия лайненца студентите верно си поверваха , че ще оплашат некой като отидат на терминала. Да идат на майка си на путката те и без тва не работат до 35+ години. Хората със средно носят тая държава на гръб. А тия студентчета майките и бащите им ги издържат до 40 години. По мое време на ващо више му викахме начално.