Децата на 90-те не бяха мъченици

Всяка година четем за онова прекрасно време, когато сме били деца и как ние сме най-изстрадалото поколение. Да бъдеш дете на 90-те, че и от по-рано, е по-изтъркано и от плоча на Лили Иванова. Преди да направите грешните прозрения е препоръчително да знаете, че ние харесвахме този период, просто отказваме да се представяме като жертви, защото нещо не ни харесва - 90-те години са минало и няма да се повторят, но не бяхме и толкова големи жертви, колкото се опитват да ни изкарат колегите. Представяме прекрасните моменти, където дебне преувеличаването.

1. Ние бяхме децата на прехода

Ние сме били поколението, което било залято от свободия, чалга, наркотици, нафта и куп други злини, сякаш в нас се е разбил танкер и е освободил катраните си с невероятна скорост. Факт е, че познаваме стойността на всичко, но трябва ли постоянно да полудяваме с това? Дали сме имали свободия? Не, имахме баби, а старата школа устройваше най-добрата възстановка на ГУЛАГ, която може да съществува в детството. Слушахме само чалга? Нима нямахме достатъчно презаписани касетки на Бон Джови, Scorpions, Metallica, Nirvana? Всяко дете ли пееше "Левовете в марки" и "Тигре, тигре"? От нашият блок се чуваше само рок и всички записи идваха от студентите, които симулираха учене в Тракийския университет. 90-те може и да бяха обвързани с нафтовите печки, но те продължават да топлят по-добре от всеки друг климатик. Децата на прехода ще си останат деца, фокусирайте се върху хората на прехода, които се озлобиха, изгубиха и самозабравиха. 

Цар Лъв беше най-наеманата видео касета от нас! 

2. Живеехме с картинките

Ако трябва да разгледаме прекрасния технологичен напредък от 90-те до днес, ще трябва да изберем телевизор Samsung с телевизията от 90-те, когато "Сам вкъщи" не беше протъркана лента и можеше да разсмее някого. Помним абсурдното време, в което компютърът беше такава сензация, че децата на 90-те организираха групи за посещение, сякаш отиват да полагат цветя под паметник. Прекарали сме повече гледане в дяволската машинка, отколкото в притежаването й. 90-те години бяха прекрасни, ако родителите Ви бяха щастливо пенсионирани партийни членове с преуспяващ бизнес, но всички останали си бяхме същите. Днес сме успели да променим само автопарка си, оборудването у дома и дрехите, но всичко останало си е същото. Пак водим войната с чалгата и простотията, пак ги има онези известни "мутри", но с модерните имена "бизнесмени" и пак сме в мъглата, без да знаем какво ще следва утре. Само баничките бяха със сирене, но пък нямаха големи цици, които да рекламират деликатесното сирене.  

3. Информацията е навсякъде

Всяка сутрин можете да включите радиото в колата, за да слушате дивашките писъци и крясъци на западната пропаганда, свободни сте да избирате в какво да вярвате, какво да четете и какво да гледате, а риалити форматите сами ще дойдат. Четете любимите списания, ровите се в интернет и дори да гледате чалга на телефона в мола, както го правеше детото на 2000-та година. Основната разлика е, че онези деца пораснаха и се научиха да не вярват на всичко, което се казва, а след време ще чакаме да се появяват и същите разсъждения за децата на 2000-та година, когато фейсбук не беше вграден в главите им и не сънуваха лайкове. Децата на 90-те използваха това, което имаха за това, което можеха и не бяха жертви. 

4. Бяхме щастливи

... и още сме. Научихме се да живеем с една филия хляб, социализирахме се и никой не познаваше думата "комплекс". Бяхме еднакви, за да можем да си завиждаме и нямаше конкуренция, снимки в тоалетната, агресия и телевизия. Детото на 90-те нямаше нищо, но имаше цели и "Спасители на плажа", децата от днес имат всичко, но не искат да го използват, защото не знаят цената му. Първите можеха да казват "Добър ден", "Извинете" и "Довиждане", а вторите познават думи и жестове, с които всеки някога си е служил. Възрастните нямат грехове към наследниците на 90-те, но ще е трудно да кажем същото за родителите утре. Имахме и дъвки "Turbo"! 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
not important
14 януари 2015 | 18:58

Уникално....супер е!! Поздравления!

zver4etooo
14 януари 2015 | 12:33

евала... страхотна статия момчета!

Печели Пари
13 януари 2015 | 15:22

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ ТОП 15 НА НАЙ-ДОБРИТЕ САЙТОВЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ ЗА ТОВА ЧРЕЗ СТРАНИЦАТА С НАД 25 000 ПОСЕЩЕНИЯ. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ ЧРЕЗ ГУГЪЛ-------->p e c h e l i o n l i n e. o v o . b g