Французойката, която не сложи френски флаг

Сигурно сте забелязали, че социалната мрежа позволи на хората да изразят съпричастност, поставяйки френския флаг на профилна снимка. Фейсбук постоянно напомняше на своите потребители, че могат да подкрепят французите в загубата им и милиони хора предпочетоха да направят точно това. Но Шарлот Фаран е обявила публично, че няма да изрази съпричастност по този начин. Френската редакторка, която е родена във френската столица, но въпреки това е предпочела да не бъде част от милионната аудитория. Защо?

Дамата смята, че подобна съпричастност само за френския народ е неуважителна спрямо останалите. Ако съпричастието може да се изрази със смяната на профилна снимка, тогава всеки ще я сменя всеки ден, по няколко пъти. Шарлот се надява, че ще бъде правилно разбрана и напомня на всички, че хората не трябва да се делят на "ние и те", защото точно това събужда войните. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
.
17 ноември 2015 | 12:38

Е сега Бай Ганьо ще почне да учи това момиче на френски патриотизъм :)

Г.Ч.
17 ноември 2015 | 10:43

Галина, само доказваш примера ми. И в Кувейт имаше атаки, и в Саудитска Арабия. Не видях знаменца никъде...

Аз
17 ноември 2015 | 10:39

Галина, значи щом е във война невинните жертви не се броят ли? Аз така възприемам твоето изказване.

Галина
17 ноември 2015 | 09:39

Знаменцето е чисто човешка съпричастност. Да има и други жертви!Но се избиват помежду си или защото са във фаза на война! А французите са ги приели "бежанците" на своя територия, изучили, подпомагали.Терористите са ползвали всички услуги като ранопоставени френски граждани и "гостите" им се отплащат за добрината като бомбят. Що не идат да бомбят Кувейт, Сауди, Бахрейн.Щот не ги ДОПУСКАТ до трапезата там! Храни куче да те хапе стана тази работа!

Г.Ч.
17 ноември 2015 | 09:37

Не мога да не се съглася с французойката. Един пример: Когато се случиха убийствата в Шарли Ебдо, беше същото. Четеш Je suis Chalie на всеки профил. А същия ден Боко харам избиха много повече от 12 човека в Бага, Нигерия. Някой почете ли тях? Някой показа ли съпричастност? Представи си да гледаш, как светът оплаква 12 човека във Франция докато половината ти град е изравнен със земята. Някак си не е честно. Медиите са достатъчно лицемерни в това отношение. Момичето е предпочело да не бъде.

Sweetie?
17 ноември 2015 | 08:44

"Пробвайте се да мислите със собствените си глави (и сърца)"? Значи, който не мисли като теб не мисли с главата си, така ли? Не приемаш чужда позиция и си готова да обиждаш, защото не са на твоето мнение?

17 ноември 2015 | 00:18

Едно малко и просто нещо като" как да изразя своята съпричастност" веднага предизвика спорове и несъгласия. Как тогава хората ще се обединят срещу нещо значимо?

Sweetie
16 ноември 2015 | 23:26

Аз не съм съгласна с доводите на тази дама, защото ми изглеждат повърхностни. За съжаление във виртуалното пространство се появиха ужасно много хора, които се опитват да се правят на интересни с какви ли не "доводи", до такава степен, че чисто човешкият им образ ужасно излиня. Слагането на френския флаг е символ на чисто човешката съпричастност, на непринудената първична реакция в подкрапа на една човешка трагедия. Това не е символ на национална принадлезност, а символ на отказа, на НЕмълчанието, на НЕ-то, което казваме на тероризма (дори и в безсилието и безпомощността си), който в случая удари Франция най-силно и концентрирано на няколко места едновременно. Ние не сравняваме и не степенуваме трагедиите, те не са териториално обособени, просто се случи във Франция. Топ туристическа дестинация, която се посещава от хилияди хора ежедневно, включително и от българи. И самата терористична атака ясно говори за това, че не е отправена само към Франция и франзузите, тя е отправена към всички нас. Посланието не за разделение на „ние и те“, а точно обратното, за обединение на всички нас като хора срещу тероризма и ксенофобията. Може още доста да се каже, но мисля че това е достатъчно. Пробвайте се да мислите със собствените си глави (и сърца).

петя
16 ноември 2015 | 13:24

тези проблеми не се решават със знаменце във фейсбук ,а с отговорни политици. Жалко за невинните жертви.

dona
16 ноември 2015 | 10:28

И аз мисля като нея.Окичването ни със знамето на Франция е маймунско повторение.И аз скърбя за жертвите,защото са невинни...

Дими
16 ноември 2015 | 10:21

И това е самата истина ! Само лицемерите учавствуват в такива идиотски "акции" !