Каква е историята на Hotel California

Преди няколко седмици, докато се возихме във возилото и слушахме безсмъртната песен "Hotel California", написана от орлите, осъзнахме, че всеки пасажер има своя собствена история за смисъла на текста. Ние лично сме чували, че хотел Калифорния е бил поправителен дом, където е отсядал самия Ал Капоне. Другата популярна версия е, че песента е направена по разказ, в който гостите на хотела се отказват от живота си, за да живеят в охолство, но нямат право да се влюбват. След като това става неизбежно, всички трябва да се самоубият, защото нарушават договора. Подозираме, че вие също имате достатъчно добри отговори.

А и историите никнат като гъби и не случайно парчето е наречено "една от най-мистериозните и спекулиращи песни в рок историята". Самият Дон Хенли споделя пред Daily Mail, че интерпретациите на текста са повече, отколкото са подозирали. Днес решихме, че е време да вдигнем завесата и да открием истината, поне според хората, които са написали песента. Ако тяхната версия не Ви допадне, винаги може да кажете, че САЩ са убили добрите стари музиканти от Eagles и просто са ги заменили с андроиди, какво може да се обърка в този план. А истината, дами и господа, не е обвързана с нищо друго, освен животът на музиканта в Лос Анджелис. Ето и някои други подробности:

On a dark desert highway, cool wind in my hair

Warm smell of colitas rising up through the air

Макар и мнозина да смятат, че цялата песен е наркоманско преживяване. Дон Фелдър обяснява, че така наречните колитас са пустинни растения, които цъфтят именно през нощта. Ароматът им наистина се носи из пустинята. Думата "colitas" на испански означава малки опашки, но мексиканският жаргон използва същата дума за именоването на канабис. Да се чуди сега човек какво се случва. 

Up ahead in the distance, I saw a shimmering light

Отново може да спрете да допускате, че лирическият герой е на хероин. Никой от изпълнителите не е живял в Лос Анджелис, повечето често трябвало да пътуват до града и някъде по пътя започвате да виждате трептящите светлини на града.  

My head grew heavy and my sight grew dim

I had to stop for the night

Кой не се изморява след дълго нощно каране, особено след като в пустинята се пукат пъпките на колитаса?

There she stood in the doorway, I heard the mission bell

Ето тук идва и първата мистерия. Коя е "тя"? Дали е жена, лоша идея, миналото или бъдещето? Описана е от господата като много лошо решение, което е изглеждало изключително добре в онзи момент. Звънецът, според аудио критиците, принадлежи на стара църква на Свети Архангел Мигел. Обикновено камбаната бие в различни случаи, а назад в миналото именно тя е предупреждавала за опасност. В този случай обаче ще може да се допуска, че именно камбаната призовава странстващите в пустинята. Говорим за църква, защото в този случай текстът ясно я отличава като "mission bell". 

And I was thinking to myself

"This could be Heaven or this could be Hell"

Фантастичният живот на музиканта от Холивуд може да е сбъдната мечта за мнозина, но често раят се оказва ад, особено след като повечето изпълнители изпадат в крайностите на наркотиците и всички останали пороци. Точно след камбанния звън идва и съпоставката между ада и рая. Случайност? 

Then she lit up a candle and she showed me the way

Както виждате, тя продължава да присъства в историята, пали свещ и го води към сексът и наркотиците. Лирическият герой може да вижда дамата и като спасител - превеждаща го постоянно между светлината и мрака. 

There were voices down the corridor

I thought I heard them say

Ако продължавате да държите на наркоманската илюзия, приемете, че героят вече започва да има халюцинации и да чува различни гласове в коридора. От друга страна, гласовете може да се разглеждат като различни изкушения, които бавно и сигурно започват да работят върху новия гост.

"Welcome to the Hotel California

Изпълнителите на групата често получавали точно този въпрос - къде е този хотел, къде се намира? Отговорът е, че хотел Калифорния не е място в света, а във времето. Това е раят на носталгията и там може да избягате от бъдещето и просто да повторите миналото. Джо Уолш също се е изморил от този въпрос и накрая заявява, че никога не е имало хотел Калифорния, това бил Лос Анджелис в самото начало. 

Her mind is Tiffany-twisted, she got the Mercedes Benz

Идеята за Тифани идва от бижутерията. В този случай, терминът се използва като демонстрация на богатство и охолство. В днешно време можехме да използваме термини като "Тя е викторианка", заявявайки, че дамата използва бельото на марката. А добрият стар Benz получава толкова невероятна роля, че сигурно ще излязат поне 200 конспирации. Като цяло, вдъхновението може да бъде от песента на Джанис Джоплин "Mercedes-Benz", но пък вокалистът използва думата "bends". С този термин се описва гаденето при декомпресия, особено при гмуркане или рязко спускане. Може да се смята, че героинята просто потъва все по-навътре в ада, описан като хотел.

She got a lot of pretty, pretty boys she calls friends

Освен богатството на дамата под формата на бижута и кола, тя може да се похвали с много обожатели. Тук става ясно, че нейната красота отдавна я е напуснала и е възрастна, защото приятелите или гаджетата са "момчета". Майкъл Джаксън би завидял за този музикален ред.

Some dance to remember, some dance to forget

И докато някои се опитват да запомнят танца на младостта, а други се фокусират в забравата, мнозина пак могат да спекулират с нарко зависимите. Може да се смята, че именно това е част от халюцинациите. Някои ги използват, за да се насладят на настоящето, други инвестират в забравата. 

So I called up the Captain, "Please bring me my wine"

He said, "We haven't had that spirit here since 1969"

"Spirit" e изключително алкохолно питие, докато виното не влиза в тази класификация. Следователно мнозина могат да спекулират защо героят си поръчва вино, а му отговарят, че не са имали такъв първак от много време? Самият Дон Хенли е имал предвид нещо съвсем различно и се е фокусирал върху политически период, използвайки метафори. Именно през 1969-а година започва да се губи сладостта на рока, всичко става по-цинично и грубо, през 69-а година се появява и библията на дявола и още много други далеч не толкова приятни събития. 

And still those voices are calling from far away

Wake you up in the middle of the night

Just to hear them say

Всички започват да усещат хотела като затвор на порока. Гласовете им не напускат протагониста, бавно и сигурно цялата картина започва да заприличва на затвор без изход. 

They living it up at the Hotel California

What a nice surprise (what a nice surprise)

Bring your alibis"

Животът в хотел Калифорния е илюстрация на една по-различна страна на американската мечта. Комбинацията от всички пороци (много от тях нелегални) изисква добро алиби. Този начин на живот променя изцяло орлите, които по-късно описват всичко и в други песни. 

Mirrors on the ceiling, the pink champagne on ice

Огледалата по тавана са индикатор, че всяка крачка се наблюдава от папараците. 

And she said: "We are all just prisoners here of our own device"

Официалната тема поне от създателите е, че се говори за самоунищожаването на музикалната индустрия и прокрадването на слогана "Секс, наркотици и рок-енд-рол". Другата метафора може да е просто самият музикант, който се превръща в затворник в златна клетка и не може да излезе от порочния цикъл на музикалната индустрия. 


And in the master's chambers, they gathered for the feast

Съдбата на всички останали "звезди" е същата. Колкото и известен да е един музикант, той винаги има господар, който да го промотира и финансира. Ето защо накрая същите пристигат на голямото огощение и взимат своето. 

They stab it with their steely knives, but they just can't kill the beast

Макар и мнозина да мислят, че става въпрос за стоманени ножове, препратката е приятелско намигване към друг колега Стийли Дан - музикант, който е известен със своя перфекционизъм в студиото. По-важното е, че неговата дъщеря толкова много обичала Eagles, че редовно слушала само тях, което пък не се харесвало на таткото. Истината е, че Стийли Дан също не е бил оптимист относно промените в цялата история. "Steely knife" също така се използва и за правенето на кокаинови линийки. Тоест и тук можем да говорим за наркотиците.

Last thing I remember, I was running for the door

Лирическият герой вижда ужаса в очите и решава, че е време да избяга. Отърсва се от спомените и носталгията и иска да се върне в реалността. Перфектното затваряне на кръга е факт, защото в началото се говореше за опити, в които човекът се опитва да избяга от реалността, а сега се връща обратно към нея. 


I had to find the passage back to the place I was before

В началото имаше изкусителка, която да го превежда през лабиринта, но сега вече я няма. "Лошото пътешествие" може да се смята и като неприятна халюцинация. 

"Relax," said the night man, "We are programmed to receive

You can checkout any time you like, but you can never leave!"

Чували сме, че пазачът трябва да бъде робот, защото е програмиран да получава/приема. Идеята на този ред е, че човешкото тяло комуникира именно чрез биохимични сигнали, които се разчитат от клетките. По друг начин казано, всеки се отпуска, когато знае, че идва времето за по-добрите моменти. В този случай, тялото наистина е програмирано да получава различни стимулации на нервните клетки. 

You can checkout any time you like, but you can never leave!"

Финалът на това преживяване идва с осъзнаването, че всеки музикант може да прекрати кариерата си и да се завърне точно там, където иска. За жалост, славата няма да го остави и ще го преследва, както и самият той в определен момент може да пожелае да се върне обратно. Така и не става ясно дали протагонистът е успял да избяга или е останал в хотела. "Check out" е също и термин за самоубийство, та в този ред на мисли може да се вярва, че ако гостът напусне хотела, най-вероятно ще умре. Както би се случило и в затвора, ако се опитате да избягате. И именно това остава вратата много отворена:

1. Ад или рай е хотелът?

2. Реален ли е или просто нарко халюцинация? 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!