Когато бог иска да накаже някого, прави го учител

Доказано е, че една страна е толкова силна, колкото силна може да бъде образователната й система. Следователно можем да се наредим до слаботелесните в измерването на силата. Защо? Нека започнем с факта, че качеството на нашата образователна система спокойно може да се олицетвори с визията на Трабант. След като Яворов успя да накаже всички на последните матури, учениците осъзнаха горчивия вкус на живота - тази година няма да има пари за Слънчев бряг, защото те ще отидат за частни уроци. За докарването до това положение ще обвиняваме всички права, които образователната система даде на подрастващите сополанковци. Понякога наистина си мислим, че Ръсел Питърс е бил прав, когато е казал, че трябва да започнем да бием децата си. Има резон в цялата работа, защото ако не бием децата си, те ще започнат да бият учителите си и резултатът изобщо няма да ни допадне. Публикуваме истината на Ръсел, защото откриваме сериозен мотив зад забавните истории. 

Осъзнаваме колко трудно може да бъде отглеждането на едно дете, защото знаем какви са заплатите, знаем и колко трудно бихте могли да купите нов iPhone, защото всички останали в училище имат. М-да, училището е мястото, където комплексираните родители мерят... самочувствието си и се опитват да купят любовта на децата си, защото през останалото време не се прибират у дома. Училището е мястото, където малките нагли същества продават всичките си номера и вярват, че нищо няма да се случи. Стана така, защото някой отмъкна голямата дървена показалка от ръцете на преподавателя и го превърна в жалка карикатура на грозната и проста реалност. Освен ниската заплата, грешникът трябва постоянно да обяснява на "златните деца", че неговият предмет е важен, въпреки различията в социалния им статус. М-да, преподавателят идва на училище със стара бяла Жигула, докато вие оставяте детето с лимузина. Как точно желаете да има равенство в отношенията? И как очаквате да повярва, че математиката е полезен предмет. 

Преди много години, един умен човек с тонове ирония в сърцето, написал безсмъртен материал за учителите. Той започвал с едно много просто, но много вярно изречение: "Когато бог иска да накаже някого, прави го учител.". Чудомир едва ли се изучава в днешната образователна система, защото би създал трудност сред младежите, а някои дори може да се изпотят и настинат, осмисляйки текста, следователно ще кажем само, че разказът се казва "Наш Пондьо" и за нас ще остане класиката за изобразяване на родния ученик. 

Всеки човек носи добри спомени от училището си, защото именно там са се намерили преподаватели, които са били плътно зад своята идея и не са се страхували да плеснат по една лапа зад врата ви. Като мъже и жертви на тази форма на "насилие" смеем да твърдим, че имаше много положителен ефект и допринесе за правилното развитие, отхвърляйки всеки закон на социални грижи и подобните закрили на детето. Въпрос на време е да видим и първата институция, която ще носи сериозното име "Закрила на преподавателя". Защо позволихме ситуацията да излезе от контрол?

Нека започнем с факта, че нито един родител не уважава въпросната институция, но все пак е убеден, че детето му е духовен наследник на Айнщайн. Само тук може да видите родителите, които се разправят с преподаватели за ниските оценки. С това доказваме, че уважението е повече от нулево - отрицателно е. Съвременният ученик има умен телефон, таблет, лаптоп, никакво уважение и компенсира липсата на елементарното си възпитание с огромна доза арогантност. 

След като сме се докарали до там, сякаш е време да дадем малко права и на преподавателя. Нека за начало да вземе дървената пръчка и да я строши в кухата кратуна на арогантното детенце, което люпи семки на първия чин, качва си краката и пуска Азис. Нека напомним, че на Балканите не се толерира американско поведение и никой не го интересува колко богати са мама и тате. Защо не добавим и единиците за поведение, а като бонус ще сътворим и възродим доброто старо ТВУ - в САЩ има много такива, а устатите родители просто не съществуват. В едно такова можеше да изпратим групичката младежи, които прецениха, че е редно да ритат старци по улиците, защото имат твърде малко занимания. Нека не забравяме, че американската образователна система наказва питомците с обществено полезен труд, а по родните улици си личи, че е повече от необходим. Не е ли време да започнем да пишем глоби за непристойно поведение? Все пак е доказано, че това е работещ модел за регулиране на отклоненията. Вашето дете показва среден пръст, не уважава никого и освен това идва с нож в училище? Желаете ли молбичка за кредитче, с което да изплатите провиненията? Със спечелените пари спокойно можем да мотивираме преподавателите, да възстановим кабинетите и да ви уверим, че няма да има нито един ден "дървена ваканция", защото парното е спряно. Съжаляваме деца, ама купонът свърши и е време да научите, че животът не е американска комедия, в която всеки се опитва да се сложи на красавицата на класа. 

Не би трябвало да има свят, където родителите да оправдават поведението на децата си с думи като: "Аз съм я нападала, ама не мога постоянно да я нападам, защото тя ми е дете и от мен зависи утре да стане човек!". Съжаляваме, ала преди това може да помислите за днешните действия, а до утре има време. Време е да върнем онзи преподавател, който сплескваше бушона! Уважаеми ученици, продължавайте в същия дух и запомнете един много важен съвет - казвайте "моля", когато пускате поръчката за двоен бургер с картофки. Изобщо не можем да оправдаем децата, защото и родителите им не могат да се оправят с тях. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Спасителя в житото
26 август 2016 | 11:52

на Балканите не се толерира американско поведение - тъй като съм учил в САЩ 4 години, то не ми оставихте друг избор, освен сладко да се посмея на това уникално по своето безбрежно малоумие изречение. :) Сполай ви, ю мейк май дей, както казват ония с лошото американско поведение. Това е причината САЩ да са създали интернет, мобилните телефони и рок музиката и да имат над 460 нобелови лауреати, в Русия да са създали водката и москвича и да имат 23 нобела, а в България, като най-умни, да раздават оценки на другите. :)

1
14 септември 2015 | 23:32

1

1
14 септември 2015 | 23:30

1

1
14 септември 2015 | 23:28

1

Моето
03 юли 2015 | 15:46

Много добра статия! Браво!

до 2
29 юни 2015 | 20:33

Уау,покъртителен правопис...

Печели Пари
13 юни 2015 | 19:11

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ ТОП 14(ОБНОВЕН СПИСЪК) НА НАЙ-ДОБРИТЕ САЙТОВЕ С НАД 60 000 ПОСЕЩЕНИЯ САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ ЧРЕЗ ГУГЪЛ----------------------->p e c h e l i o n l i n e. o v o . b g

11 юни 2015 | 21:24

дедо Въсо
11 юни 2015 | 17:09

.. . верно, биеха ни и родителе и учителе, ма стана'аме 'ОРА... дали не требваше да ни биат повече, та да станем добри 'ора!?

zver4etooo
11 юни 2015 | 14:17

време си е за пердах на наглите дришльовци, и аз съм имала повече от преподавателите ми, но никога не съм казала неуважителна дума към някого, не се е налагал пердах за да имам уважението, но и учителите влизаха със самочувствие и никой не смееше да се качи на главата на някого. Сега горките ги е страх да вдигнат глава, защото някакви дрисли ще раздават шамари... БОЙ!ТВУ и да приключваме с деградацията и деморализацията

11 юни 2015 | 06:21

10 юни 2015 | 17:19

Когато махалото е било в крайна лява/дясна позиция, следва ход в обратна крайна позиция. Още години ще минат, преди да се установи в центъра. А дотогава е добре да внедрим чуждия опит с доказано действие- обществено полезния труд, без разлика за чие отроче става дума- на президента, или на бизнесмена. Както посочва автора, има много поле за действие- улици, градинки, ремонти на училища и т.н.

big eggs
10 юни 2015 | 17:18

Ми к'во ? Хапвах ме шамари, точилки ,стоях ме наказани , печелих ме олимпияди (по математика) ,ходихме е кзарма и сме МЪЖЕ !!! Боя изгражда !!!

учителка
10 юни 2015 | 14:48

Статията ми хареса. Изсключително правдива. Нещата стоят точно така.