Мързелът прикрива по-сериозни заболявания

Мързелът може да се смята за един от най-древните пороци, след като няма човек, който да не познава удоволствието на абсолютното бездействие. Въпреки приятните мигове на бездействие, мързелът най-често води до деструктивност сред мъжкото общество, което винаги успява да се подразни и на най-малките грешки в системата. Научно доказано е, че най-добрата почивка идва след постигането на определени цели или резултати, но с това се приключва всичко. Всеки път, когато останем по-дълго без работа, започваме да се дразним на скърцащите врати, на неработещата печка или дори на примигващата лампа. Търсенето на полезно занимание води само до допълнителни сметки за нова печка или покупката на нов полилей, но освен това се оказва, че психолозите имат ново откритие за мързела и ще трябва да го споделим. Това състояние е поредният мит, който служи за оправдание. Когато споделите, че мързелът ви е налегнал, можете да прикривате един от следните социални проблеми:

1. Страхът от провал

Според Д-р Лаура Милър, страхът от провал може много лесно да се маскира в мързела. Точно този елемент успява да завладее мнозина и да ги накара да сложат летвата толкова ниско, че просто никога да не се налага да проверяват възможностите си. Често можете да откриете и хора, които се отказват да направят и опит в ново начинание, подозирайки опасността от провал. Този омагьосан кръг почти никога не може да даде алтернативен резултат и по тази причина се елиминира всеки следващ шанс за някакво развитие. 

2. Страхът от успех

Звучи странно, но се оказва, че това е обратната страна на монетата. Хората с по-тесен социален кръг са по-уязвими от тази опасност. Защо? Успехът винаги ще носи потенциална тревога около загубата на онези, които смятаме за "приятели". Избягването на потенциалните конфликти се предотвратява веднага с отказ на всяко по-добро предложение. В тази графа най-често попадат жените с традиционни съпрузи. Едно повишение е достатъчно, за да се изгуби цялата "хармония" у дома. Мъжкият пример може да се изрази с онзи социален герой, който спира алкохола и се отцепва от групата страстни пиячи. Отхвърлянето може да бъде изключително сурово изживяване! 

3. Нуждата от внимание

Това е защитен механизъм, който винаги успява да спечели околните в полза на "жертвата". Някои хора могат веднага да споделят, когато се чувстват зле и имат нужда от помощ, докато други създават среда, в която грижовните мечета са навсякъде. Получаването на чужди грижи е пристрастяващо и най-често ощетява онези, които наистина имат нужда от помощ. 

4. Отказ от отговорност

Във всяко семейство има човек, който прави планове и човек, който живее ден за ден. Вторият винаги живее малко по-свободно, защото няма очаквания и не се интересува от бъдещето. Железният план в този случай е, че никой не може да се разочарова, когато очакванията са тоталната нула. "Мързеливият" ще спре да участва в разиграващите се планове, няма да се тревожи за нищо и ще бъде част от екипажа, който може и да не харесва ситуацията, но не би предприел мерки за промяна. 

5. Нуждата от почивка

Вярата, че мързелът е порок, може да коства твърде много и често да доведе до по-сериозни здравословни проблеми. Лекарите споделят, че желязната дисциплина продължава да работи и в онези моменти, когато мозъкът и тялото вече не могат да понесат напрежението. Колкото и да не ви се вярва, съществува състояние, в което почивката започва да става наложителна. 

6. Депресия

Най-честите симптоми са: липса на мотивация, липса на удоволствие в занимания, които преди това са носили такова и сериозна критика към себе си. Депресията може да се скрие под формата на мързел и бавно и сигурно да ви кара да се чувствате заседнал в особената позиция. Мъжката аудитория често може да се подразни на тази ситуация и с това да усили коварното заболяване, което практически натоварва допълнително цялата ситуация. В основата на всичко се препоръчва избягването на всякаква критика, както и търсенето на помощ от приятел или лекар. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
p e c h e l i o n l i n e. o v o . b g
07 октомври 2015 | 19:50

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ТОП 23 САЙТОВЕ (НАЧАЛНАТА СТРАНИЦА Е ОБНОВЕНА) САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ ЧРЕЗ ГУГЪЛ------------------>p e c h e l i o n l i n e. o v o . b g