Мъжете са по-щастливи от жените

Ако се вярва на резултатите от изследване публикувано в британското списание "Journal of Happiness", жените са осъдени в зряла възраст да бъдат нещастни. Изследването твърди, че жените започват живота си по-щастливо от мъжете, но след 48-та година навлизат в "зоната на недоволство и лошо настроение".

 

Социологът Анк Пленьол от Университета в Кеймбридж и икономисти от американския Университет в Южна Калифорния са сравнили резултатите от две напълно отделни изследвания - едното съдържало информация за стремежи и талант, а другото данни за удовлетворяване и щастие.

 

Заключенията са, че нивото на щастие в средна възраст започва да пада заради неизпълнените мечти и амбиции. Изглежда, че жените в ранния период от живота си са по-щастливи, доволни са от живота и материалното положение, докато мъжете през двадесетте години от живота си усилено се борят да осъществят финансовите си цели за себе си и семейството, което ги прави непрекъснато уморени, недоволни и твърдят, че се чувстват мизерно.

 

Но на средна възраст основно мъжете са осъществили финансовите и семейни планове и това ги накарало да се чувстват по-щастливи и с по-добро настроение. В същият период от живота си обаче жените най-често се чувстват недоволни и нещастни.

 

Самотата ги прави нещастни и недоволни. Авторите на изследването смятат, че за това основен фактор е че на 20-г. основно мъжете са ергени, докато жените са сами в средна възраст. Също така бракът прави и мъжете и жените по-щастливи. 90% и от двата пола са заявили, че са искали брак, което означава, че самотата наистина ги кара да се чувстват нещастни и недоволни.

 

Факт е също така, че брачните двойки са и в по-добро финансово положение. В брачния живот повечето отговорности са за мъжете, но не трябва да се забрави и това, че освен усилията за успешна кариера и цялата тежест около възпитанието на децата се пада на жената.

 

Интересно е, че резултатите от изследването показват, че мъжете през целия си живот имат толкова пари колкото и жените и даже по-някога и повече и въпреки това финансово са недоволни.


Източник: БГНЕС

Още по темата

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!