На този ден, Роза Парк променя световната история

На 1-ви декември, 1955 година, млада жена е била арестувана в Монтгомъри, Алабама, защото отказала да отстъпи своята седалка в автобуса. Точно този акт ще промени изцяло света и ще докаже, че в него трудно може да се намери място за агресия, расизъм и всякакви производни на това вредно човешко действие. Благодарение на този отказ, Роза Парк успява да накара всички в Монтгомъри да се опълчат на общественото разделение и да започнат един много сериозен бойкот. Детството на жената определено не било лесно, защото прекарва цялото си учебно време в луди маратони, за да стигне до училище и да се върне обратно.

Жената живеела във фермата на своите баба и дядо, но никога не се возила на автобус, защото той бил само за белите. На 16-годишна възраст започнала да се грижи за болната си баба и се отказала от училището.  На 1-ви декември, дамата се качила в автобуса и седнала на място за цветнокожи, защото автобусите разделяли пътниците. Ако бял пътник поискал мястото, то трябвало да бъде освободено веднага.

След като жената била арестувана, а на 5 декември се случило нещо доста странно. Нито един цветнокож не отишъл на работа в Монтгомъри, за да може да бъде част от делото и да види дали ще има някаква справедливост. 40 000 работници решили да ходят пеша, вместо да използват автобуса в знак на протест. За разлика от нашите скромни протести, които траят не повече от половин час. Работниците не се качвали в автобуса няколко месеца, удряйки транспортната система точно там, където боли най-много. След 381 дена бойкот, разделянето на обществото приключило и всеки имал право да се вози на седалката, на която иска да седне. Всичко това се случило на 20 декември, 1956-та година.

Роза не живее особено щастливо, защото заедно със своя съпруг е уволнена и напуска града. Двамата скитат известно време, преди да се установят в Детройт и да започнат работа. Роза получава медала за свобода от президента Бил Клинтън през 1996-та година. Жената и до днес се смята за символ на свободата и истинските човешки права, които в нито един момент не трябва да бъдат игнорирани или потъквани! 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
02 декември 2015 | 05:48

Няма ли кой да изтрие това?

Расист
02 декември 2015 | 05:27

Смърт за негрите!