Най-големите недостатъци на столицата

Ако има класация за най-добрата европейска столица, София ще бъде помолена да не участва. Предполага се, че в африканските републики ще можем да се борим за топ 10, при положение, че ЮАР не са поканени да участват. Дори и след постоянните иновации и малки подобрения, зейналите ями не могат да бъдат игнорирани. Едно метро не може да запълни пътните трапове, а и туристите спряха да вярват, че това е имитация на марсианската повърхност, на която е кацнал българин. Няколко тома с размерите на "Война и мир" няма да стигнат, за да описваме екзистенциалните проблеми на този малък и уютен Мордор, но решихме да ги сместим в няколко точки:

Градският транспорт

Не може да бъде, имаме транспорт! Със скоростта на развитие, до угасването на слънцето ще можем смело да ходим до Бургас за обедната си почивка - или ще бъде това или най-накрая ще се измислят телепортите. Винаги сме смятали, че няколко нови автобуса не могат да оправдаят повишаването на билетната цена, имайки предвид, че останалите чавдарови реликви се разхождат като капан на смъртта. И всичко щеше да е прекрасно, стига поне да имаше билети и едни добри хора със зелени елечета не се изживяваха като охраната на Роналд Рейган. Облекчаването на трафикът ще бъде гарантирано, след като с няколко колеги спокойно ще можете да се возите за цената на билета до офиса. Роза Парк се е борила за правата на едно цяло общество, отказвайки се от транспорта, докато ние кротко се качваме, псуваме и се надяваме, че ще ни се размине. Щом можете да бъдете глобени с билет, неговото закупуване се обезсмисля! 

Трафикът

Колкото и да искаме да кажем, че колите от другите градове са проблемът, разковничето се крие във факта, че София никога не е била замисляна като столица. Найпидо е столицата на Мианмар и въпреки липсата на всякакви коли, инженерите вече се стремят да строят 8-лентови пътища (само в едната посока), защото знаят, че един ден трафикът наистина ще бъде ужасяващ. Карането по трамвайната линия, засичането и всякакви други аномалии са напълно нормални. И това можеше да преглътнем стига да не се налагаше да караме по павираните капани за окачването, изскочилите трамвайни линии и всякакви други извращения, които могат да бъдат познати на средностатистическия гумаджия. Танковете няма повече да идват от Горна баня, нека асфалтираме.

Парадът на комплексарщината

90-те години минаха, а с тях и мечтата за еволюирането до нивото на "мутра" или мутроподобно. Изпъкването с употребявано BMW на газ е повече от невъзможно, след като отдавна не караме старата Lada. След парадът на суетата, този е един най-запомнящите се, но поне има надежда с новите абитуриенти, които не се опитват да носят новото на Philipp Plein. Ромските оркестри също се забелязват все по-рядко, ала вредата вече е направена и резилите остават завинаги, порочно повтаряни от всеки сайт, който вярва, че още можем да се шокираме от няколко голи задника.


Студентският содом

Домът на греховете и гонореята се срещат именно там. В един свят, където VIP тоалетните са създадени, за да си напудрите носовете, жените хвърлят горнищата си на бара и танцуват по млекоцентрали, а стипендиите (ако все още някой взима такава) се обменят за евтин неизвестен алкохол. Тестостеронните нива са толкова големи, че здравият разум е напуснал територията с първото 280. Слабите умират в дискотеките, силните си отвинтват главите. Не се притеснявайте, дипломните работи на студентите по журналистика винаги отразяват дискотеките, претъпканите паркинги с луксозни машини и гюбеци. Вие за кОлтурата ли питахте? 

кОлтурният сбласак

Преди много време чухме една прекрасна мисъл, която и до днес стои като лично мото "Не прави на другите това, което не искаш да правят на теб!". Ето защо ще пуснем нахалното човече от лява лента, за да продължи направо, ето защо отстъпваме място на касата, когато човекът зад нас има само една вафла, а ние сме с пълна количка. По същата причина изчакваме хората, които влизат в хода, за да споделим возенето на асансьора и още куп други малки детайли. Не го правим за мизерното "благодаря" - то отдавна е забранена дума, а защото така е редно. Ако не си част от решението, ставаш част от проблема. За съжаление, търпимостта и толерантността, са присъщи качества само на глупавите. Не издържате клюкарската централа пред блока, фуражомелките с очна линия на пейките, сиртакито от колите или белотът като национално богатство. 


Безкрайното безхаберие на властите

Ако си спомняте далечните 80 години на миналия век, значи знаете, че народната милиция имаше много специални качества. Първо се срещаше изключително често по улиците, но вместо да се чуди как да измуфти 20 лева зад храстите, тази законова организация работеше във ваша полза. Преди много години, полицай предлагаше на жена да я изпрати до дома, за да е сигурен, че няма да срещне пияна личност. Махленските спорове и скандалджийства приключваха с появата на ладата със син буркан. Господата използваха повече палки, отколкото свободно слово и дърдорене, а в последно време забелязваме, че това е от особена важност. Днес в 21-ви век можете да се обадите на 112 и да гледате как хора се бият по улиците, да сигнализирате за поредният турбо фолк купон, осъзнавайки, че районното няма да си мръдне пръста. По тази причина можете също да започнете да записвате разговорите, за да има две страни на монетата!


Селянията

Събираме боклука разделно - част от него отива в кофата, друга излита през терасата. Всичко, което не може да влезе в асансьора, може спокойно да стои на площадката между етажите, за да привлича крокодили, плъхове и всякакви други животинки. Състоянието на духа се изразява във възможно най-шумната и мазна музика, която може да бръкне там, където бърка и урологът при евентуалната аларма на простата. Селянията е състояние на духа, което никога не напуска тялото, разпалва се от щракането с пръсти, въртенето на ханша, издаването на силни гласни и доказва гладката повърхност на мозъчната кора. Във всяка панелна кутийка ще откриете поне няколко такива индивида! Защото е модно да заменим малкото село с голямото село!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
05 май 2016 | 22:04

СЕЛЯНЕЕЕЕЕЕ! Стойте си в хубавите къщи на село и не се тикайте в апартаментчета в София! На село имате хубави градини, хубави домати, кокошки и яйца! В София е мръсно и гадно!

05 май 2016 | 22:02

05 май 2016 | 20:43

Много хубава статия! Провинцията изрева на умряло, ама си е точно така! Всички изпратиха децата си в София, а не спират да мразят София! София, като от песента на Богдана, МОЯ СОФИЯ!

Да, ама не
05 май 2016 | 10:04

Не виждам нищо особено в тази статия - освен очевадната грешка при използването на пълен и непълен (кратък) определителен член от автора й... А, да - София е на светлинни години от предполагаемия си статут на "столица". Просто поредният конгломерат от селски тип в страна, от която са избягали 90% от способните и начетените хора. Освен това диалектът, който използват "кореняк софиянците" (нещо подобно на птеродактил - всеки знае, че е съществувало, но никой не го е виждал на живо, защото е заличено от лицето на земята дълго преди хората в настоящия си вид да се появят на сцената) е поне милион пъти по-неправилен от - да кажем - мекото бургаско "е" или лекото изместване на ударенията в пловдивско...

Да, ама не
05 май 2016 | 09:35

Не виждам нищо особено в тази статия - освен очевадната грешка при използването на пълен и непълен (кратък) определителен член от автора й... А, да - София е на светлинни години от предполагаемия си статут на "столица". Просто поредният конгломерат от селски тип в страна, от която са избягали 90% от способните и начетените хора. Освен това диалектът, който използват "кореняк софиянците" (нещо подобно на птеродактил - всеки знае, че е съществувало, но никой не го е виждал на живо, защото е заличено от лицето на земята дълго преди хората в настоящия си вид да се появят на сцената) е поне милион пъти по-неправилен от - да кажем - мекото бургаско "е" или лекото изместване на ударенията в пловдивско...

Ахам
05 май 2016 | 08:55

Откакто селяните( да точно селяните) заприиждаха в София стана това. И не ми мрънкайте че селяните били Еди какви си а тия били селяндури. Простащината от цялата провинция се изсипа тука. Преди вие - орките да дойдете, си говорихме на "Вие", имаше учтивост и възпитание. Ама как да го обясниш на ония дето майка му и баща му са прочели една книга в живота си и това е било в трети клас. А и още нещо - и от децата ви нищо не става - пълна трагедия. Пратили го НА София, то едвам срича ама иначИ студент, а то пълен профан с речник от 50 думи и всичките ги произнася с ония миекащ акцент, от който ти иде да го хванеш, пък да биеш, да биеш...

Хаха
05 май 2016 | 02:44

Чак когато човек попътува извън България, осъзнава, че София също е село, просто е по-голямо. :D

аз
04 май 2016 | 18:48

На които не му харесва София да си стои на село. Никои не ги кара да се влачат тука тия селяндури и да смърдят и да правят задръствания.

До столичаните...
04 май 2016 | 16:50

Дори не споменавайте селяните, защото това са добри и работливи хора, заради които все още ядете бял хляб... Правилната дума, която трябва да търсите е Селяндур, тоест тази дума определя 60% от "столичаните". Повечето от проблемите ги няма в Провинцията, така че продължавайте да се гордеете със софийското си жителство...

!
04 май 2016 | 16:19

Като не знаете или не можете, по добре преведете някоя смислена статия, че това, дето сте го и*акали не струва дори 1/20 от 650-те лева заплата, която получавате. Слабооо, слабоооо, слабооооооооооо...

Валентин
04 май 2016 | 15:06

Моля да не обиждате СЕЛЯНИТЕ. Гамените дето наричате селяни са СЕЛЯНДУРИ баш градски чеда от големия град.

Sweetie
04 май 2016 | 14:42

Къде ви влиза, че не разбрах? :D Цитат: "... влизат в хода, за да споделим..." Хайде да започнете да си ги покривате вече... Претенциите...

Баш селянина
04 май 2016 | 14:06

Истина е!