Новогодишните обещания са най-голямата мъжка грешка

През новата година, мнозина обещават, че ще започнат да тренират, ще завършат магистратурата или ще обръщат повече внимание на децата. Всеки прави главоломни планове и се надява, че след няколко месеца ще смени колата, ще се премести или ще започне да изкарва повече пари. Новогодишната резолюция е свързана повече с материалните облаги, отколкото с духовните. Новогодишните обещания много често се превръщат в бреме, защото след две седмици ще изтекат картите за фитнес и ще се сетите, че изобщо не сте стъпвали там. Още толкова и ще забравите за какво се разправяше книгата Ви или как се казваха главните герои. Към края на месеца ще сте потопени в поредната сериал верига и ще се чудите Рик Форестър ли е убиецът или не. Ето защо често не одобряваме празничната тенденция. Да си обещавате, означава да се опитате да напуснете тайно града завинаги, но същевременно всичко се излъчва всичко по телевизията. Няма да се случи безпроблемно, особено след като първи ще дойдат хората, на които дължите пари. Тенденцията, обвързана с нови телефони, нови коли и нови дрехи е насочена отново към старите хора, за жалост. Можеш да разделиш обществото на два типа:

1. Хора с абсурдно високи цели

2. Хора останали в миналото

И всичко това е твърде странно, особено след като мнозина са си представяли света с пътувания в космоса, неограничено екологично чисто гориво, изкуствен интелект, който след няколко години да ни затрие и други благини. Вместо това получихме скапан Star Wars, електрически коли, с които не можете да отидете дори до магазина, защото батерията им държи по-малко и от фенерче с ААА батерии и iPhone без копче. Тогава идва големият въпрос: за какво изобщо трябва да се бори един човек през 2018? Отговорът е доста лесен, макар и странен - за нищо. 

Да заявите на някого, че се борите, означава, че и автоматично срещате съпротива. Да работите, също гарантира емоционална натовареност - работата рядко е положително изживяване. Какви тогава трябва да са стремежите? 

Кратката версия е никакви, но ако настоявате за по-дългата, представяме я:

Плановете са средство, с което може да разсмеете Бог, вещите са придобивки, които рядко биха могли да удължат положителните емоции. Как изобщо очаквате една пластмаса с малко по-лъскав софтуер да Ви прави щастливи, след като единствената ѝ фунцкия е да гледате Facebook и да си снимате патката за някоя друга чикита? Ако можехме да се върнем назад, за да срещнем по-младата си версия, бихме ѝ съобщили само, че всички тези красиви фантастики няма да донесат повече щастие. А и като традиционалисти, винаги изхождаме от добрата стара максима "Ако не е счупено, не го поправяй, не го заменяй.". Българският мъж, освен герой на огнената вода, строител-творец и почитател на красивото, може да се смята и за онзи урбанистичен философ, чийто идеали са много далече от американските рекламни кампании, както и налагащите се стереотипи. Като нашето няма никъде. И вместо да се бие барабанът за всяка резолюция, може веднъж да се опита и друга стратегия - бавно и упорито действане. 

Тайната на всичко се крие в действието, а не в обещанието. Искате да тренирате - фитнесът няма да провери постовете във фейсбук. Искате да учите - възможностите са навсякъде. Искате да смените работата - работна ръка се търси всеки ден. Желаете да смените града, да отидете в чужбина - самолетните резервации са в интернет. Без мрънкане, без оправдания, без извинения. Оставете останалите да се оправдават. Дори и днес да е най-отвратителният ви ден, утре ще дойде - неизбежно е. Ами ако оставиш годината просто да се случва, вместо да обещаваш да вдигнеш 100-те от лежанка или всеки уикенд да посещаваш нова забележителност или за каквото още мечтаеш? Възможно ли е да си позволиш подобно безумие?

Една година, без да премисляш всичко, оставяйки миналото там, където му е мястото? Можеш ли да подишаш известно време, без въпросника за вселената и смисъла на живота, без постоянните терзания "Ами ако не бях направил това или онова?". Дали всичко щеше да е много по-лесно, ако знаеше, че времето и събитията в него не са били наказание и бич, а подготовка за нещо по-хубаво, извървян път, изстрадан опит и пространство за израстване? Би ли дишал по-спокойно с мисълта, че всичко е имало причина и всяка една е формирала теб, като човека, който си сега. Същият най-вероятно е точно толкова харесван и точно толкова мразен - природата не обича крайностите, съжаляваме. Виждал ли си несъвършено дърво, грешна скала или сбъркан водопад? Всичко в природата е съвършено, включително и ти като част от нея - стига да не си веган, защото тогава имаме лоши новини. Обричането на определени преживявания, които не са искрени в теб, води до пълната мизерия, а от тази отрова си пил достатъчно. 

Вместо всичката модна олелия, можеш просто да се отпуснеш и да позволиш на всичко да се случва. Няма сила, която да те заведе в кордон до фитнеса, няма краен срок за прочитане на книга, нито за преоткриването на ново хоби. Целият свят е на твое разположение и с помощта на модерни технологии, умни телефони и дори виртуална реалност, можеш да постигнеш всичко, за което мечтаеш в момента. Няма да е лесно, но веднъж щом осъзнаеш, че си роб на материалното, преследваш паднали ангели и инвестираш времето си в евтини хора, тогава започва и пробуждането.

Целта не е да се състезаваш в материалния свят, целта е да се извисяваш в духовния - в първия можеш да имаш кредити, а във втория - свобода. Животът не е надпревара, той е ограничен период от време за задоволяване на любопитството ти, а то вече може да е безгранично. Следователно зачерквай всички обещания, погледни навътре в себе си, помисли какво наистина искаш да правиш и действай, никой не го е грижа за личните ти драми в социалките, там душевната храна е чуждото нещастие, остави ги гладни.

И още нещо - спри да мрънкаш, че нямаш връзки, че си онеправдан и никога не съм имал серията от щастливи събития, които да те направят богат и завършен. Нито един отъпкан път няма да те заведе до върха, до него няма дори път, всичко е камънаци и се изисква едно зловещо катерене. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
22 януари 2018 | 05:26

Браво, бих искал да знам кой написа това!!! Предлагам да публикувате тази статия всеки ден, като "Добро утро!"

AAAAAAAA
11 януари 2018 | 20:14

AAAAAAAA
11 януари 2018 | 20:14