Особености на софийския трафик

Малки и големи улици, портали към други вселени, легнали полицаи с височина от половин метър, камери на най-откачените места и гладни катаджии, са само част от препятствията във всекидневния живот на софийския шофьор. Да застанеш зад волана в най-натовареното движение е изпитание, което би изпънало нервите на всеки любител. В този момент сме длъжни да припомним и дискриминиращия слогън на кореняк- шофьора, който първи минал с Москвич-а, когато Хан Аспарух забивал копието: "Ако ги нямаше всичките селяни, тука задръстване нямаше да има!". Далеч сме от идеята за разпалване на териториална война, след като лично ние сме дошли със сака с буркани, но просто не сме сигурни, че адресът на родилното може да направи някого по-добър шофьор. Учените потвърдиха и най-големия страх - "селянин" е състояние на духа и няма нищо общо с хората, които живеят мирно и тихо, наслаждавайки се на чист въздух и двор (аномалия, която не може да бъде забелязана в панелните кутийки). И нека само напомним, че лъскавите софийски регистрации са тези, които паркират на местата за инвалиди. Каквото и да говорим, софийският трафик ще остави следа във Вас! Тя може да бъде фрактура, спукана гума или надраскана кола, но пък си заслужава, защото...


1. Няма нищо по-ценно от опитът

Всяка секунда в натовареният трафик може да бъде безценна за най-младите шофьори. Защо? Звукът от задръстването най-често е комбинация между евъргрийн хитовете на Пайнер, новите натурални псувни от интернет, мощният бас и рев от продънено гърне на "тунингована машина", както и концерт за клаксон от софийските музикални аматьори. Една седмица е достатъчна, за да започнете да дешифрирате всеки звук, всяка майна и среден пръст. Вулгарното мъжко отношение достига такива висоти, че знак "32+" е задължителен. Илюминатите отдавна са успели да докажат, че колкото повече псувате, толкова по-бързо ще тръгнат и колите пред Вас. Не сте в София, ако не Ви теглят една или Вие не наредите кифлата с G-класата! 

2. Скорост

Официалното градско ограничение по документи продължава да бъде 50 км/ч, но това е само на документи. Софийският трафик е много бърз! Пилотът в градски условия знае, че всяка секунда е важна, следователно няма да спи на светофара, няма да си бърка в носа, докато брои секундите и никога не изключва от скорост. Всяка секунда е от значение, а и мнозина карат с Вин Дизел на задната седалка. Той говори най-често тунинг мръсотийки, но на финала завършва с "Няма значение дали другата кола знае, че се състезавате - победата си е победа!". Софийският пилот не щади две неща: бензин и накладки! Понякога ще се изнасяте максимално бързо, осъзнавайки, че зад Вас е колона с още 150-200 грешника, както и ще скачате на педала, когато видите бабата-камикадзе да изскача от храстите, за да пресече Цариградско шосе. 

3. Колегиалност

Пътният ад приютява всички в едно задръстване и докато повечето хора са готови да получат инфаркт, забивайки се бавно в огромната колона, други се радват, че поне се движи бързо. Псувни има, но агресията е изключително малка, ако не броим Обеля, където Street Fighter е бил вдъхновен. Можете да отричате колкото искате, но тук има хора, които ще Ви позволят да се престроите, ще Ви пуснат, защото също са били най-прецакани в движението и дори ще Ви направят място, ако сте от онези амигос с мотор-комета. В повечето случаи ще виждате мигача на време, ще ви премигват за дебнещи катаджии и за забравени фарове, просто трябва да приемате сигналите. След италианската мафия, софийския автомобилен съюз остава един от най-сплотените, особено ако говорим за дебнещи полицаи в храстите. Гладът мотивира катаджиите да върнат камерите обратно на пътя. Ще разберете, че непознатите автомобилисти са готови да Ви помогнат веднага, ако забележат, че дори се мъчите да запалите. Достатъчно е да се огледате и ще се появи някой с кабели, както и човек, който е готов веднага да Ви бутне или закара за няколко литра гориво. Понякога се срещат още по-добри хора, които олекотяват колата Ви чрез сваляне на капачките на джантите, лишават Ви от резервната гума и дори източват няколко литра, за да вървите по-бързо. Автомобилната солидарност е като мъжката - бетонирана!

4. Излишното напрежение

Можете ли да се досетите от кого идва? Всеки абсурден клаксон, премигване с фаровете и размахването на ръце, са само част от тайните женски оръжия в софийския трафик. Каквото и да стане, жената натиска клаксона като спасителен вой, дразнейки допълнително всички останали. М-да, има трафик и никой не е виновен, че сте си оправяли косите 3 часа, преди да се качите в колата! Не сме виновни, че приятелите са Ви купили джипове, които не можете да карате. А за липсата на координация и реалната представа за пространствен обем на возилото ще трябва да се обърнете към природата. Жената зад волана в София е известна с някои доста интересни тактики:

1. Тя никога не използва задна скорост и предпочита да се набие максимално напред, за да може Вие да се върнете назад! 

2. Клаксонът е нейното тайно оръжие! Използва се, когато не може да мине, не може да кара и все пак настоява да бъде забелязана, сякаш задникът й не привлича достатъчно внимание! 

3. Тя паркира както може и за по-сигурно заеме мястото за три коли! 

5. Не можете да влезете в една и съща столица

Хераклит го е казал! Вятърът на промяната духа с такава сила, че произвежда няколко мегавата в минута. Карането в София е заразно, защото след него няма да промените навиците си. Ще осъзнаете, че в по-малките и уютни градове има твърде бавни хора с малко грижи и проблеми, които се познават и не използват мигачи, защото знаят къде отиват. Трафикът извън столицата е изключил от скорост и се носи бавно по надолнището, без да обръща внимание на колата с проклето "С" в регистрацията, която се опитва да пробие спрялото движение. След няколко километра ще бъдете изнервени на всички останали, които не стоят в задръстване по половин час, но и не се възползват от празните си улици, както и от капацитета на двигателите си. Ще осъзнаете, че лудите хора зад воланите в полите на Витоша изключително много Ви липсват, защото са живи и реагират като швейцарски часовник за сметка на Rollex-а от китайския магазин! Не забравяйте, че София винаги дава повече! И не забравяйте, че задръстванията в Москва са с продължителност от няколко дни! 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Привет гражданкье
10 март 2015 | 09:23

Като всички сте големи софийски столични лайнета, лятото изобщо да не идвате до морето, стойте си в бетона, хасФалтя и в панелката, йебем ти столицата!

321
09 март 2015 | 18:22

Автора, обиден от факта че е селянин, е излезнал въобще от темата и явно повлиян от канала в youtube - konspEraciq, е получих забавена мозъчна дейност. (или липсва на такава) София не е строена с идеята да може да поеме целия този трафик в пиковите часове, което далеч няма нищо общо с манталитета на селянина. Но има общо с това че всички са тук. :) Което отново няма общо с манталитета, но явно понякога в опитите да се напише бисер, се забравя за какво се пише. Epic fail.

Гражданина Ч?
09 март 2015 | 17:34

Ти прочете ли нещо или не можеш да четеш?

Антон Ч.
09 март 2015 | 16:01

Само да сме наясно, определено когато давате на провинциалист да пише статия, никога не му позволявайте да си вихри въображението върху темата за селяните!!! Още една развалена статия...

Антон Ч.
09 март 2015 | 15:52

Само да сме наясно, определено когато давате на провинциалист да пише статия, никога не му позволявайте да си вихри въображението върху темата за селяните!!! Още една развалена статия...