Пандемиите на човечеството
Москва

 

1771

Първите знаци за чума се появили в края на 1770 г., като малко по-късно се превръщат в епидемия. В опит да спрат разпространението властите въвели принудителна карантина, изгаряне на заразена собственост без компенсация и затваряне на обществените бани. Това обаче не зарадвало много гражданите, които се разбунтували (тоест пак се събрали много хора на едно място). Цяла Москва била блокирана в продължение на повече от половин година.


Великата чума на Марсилия

1720-1722

Една от най-големите прояви на бубонна чума през 18-ти век в Европа. Само за 2 години болестта взима 100 000 човека в Марсилия и областта.На населението му е необходимо 45 години, за да се възстанови. С цел ограничаване на разпространението е въведен закон, който заплашва със смърт всеки контакт между жител на Марсилия и остатъка от провинцията. Дори е построена стена да ги държи вътре.


Чумата Антонин

165-180 сл.Хр.

Древна зараза, донесена от римските войници, завръщащи се от Близкия Изток. Болестта е била или едра шарка или морбили, като може да се гордее с това, че е отнела живота на цели двама императори – Луций Вер (169 г.) и на наследника му – Антонин, на когото е кръстена заразата. Девет години след като е преодоляна се появява отново, като убива по 2000 човека на ден. Общото цифра е около 5 милиона според древните историци.


Атина

430-427 пр.Хр.

По това време градът е център на европейската култура и развитие. Три поредни години болестта се разгръща, като според много съвременни историци, тя е причината за загубата на Пелопонеската война (430 г. пр.Хр.). Водят се и спорове за броя на загиналите и вида на заразата – от тиф, през морбили до едра шарка.


Милано

1629-1631

Броят на мъртвите в цяла Италия е спорен, като най-ниското число е 280 000. Това се счита, като един от последните избухвания на бубонната чума, която измъчва Европа в продължение на няколко века. Немски и френски войници пренесли заразата, като половината от 130-хилядното население на Милано било погребано.


Американските проблеми

16-ти век

Преди да се появят европейците, индианците си прекарвали чудесно. Още с първите контакти с великата европейска цивилизация обаче, те започнали да приемат с отворени обятия нейните зарази. Пандемии от малка и едра шарка намалили драстично броят на коренните американци, още преди новите американци да започнат да ги избиват. Някои от болестите дори успели да се върнат отново при европейците (като сифилиса например) и започнал да намалява и броя на белите.


Великата чума на Лондон

1665-1666

Само за една година зараза, която се предавала през въшките (а те тогава в Лондон са били господари), изтрила една пета от населението на града (около 90 000 души). В регистрите болестта е записана като бубонна чума, но след пандемията от 14-ти век много от болестите бързо били диагностицирани.


Болестта на Юстиниан

541-542

Пандемия, която засяга Византийската империя в началото на нейния разцвет. В представите на историците от 6-ти век тя има почти световни размери – разпростира се от Северна Африка, през Европа южна Азия и Арабия. Съвременните историци смятат, че е убивала по 5000 души на ден само в Константинопол. Кръстена на император Юстиниан, който също прихванал болестта. Унищожава около 40% от населението на града и около една четвърт от Средиземноморието.


Третата пандемия

1855-1959

Втората най-голяма пандемия в света. Започва в провинция Юнан в източен Китай. Отново главен герой е бубонната чума, като тук убива около 12 милиона китайци и индийци за период от стотина години. Приема се, че е овладяна през 1959 г., когато броят на жертвите спада до 200 на ден.


Черната чума

1347-1351

Най-смъртоносната зараза за човечеството убива 75 милиона души (главно европейци) за четири години. Има спорове къде се е зародила, но със сигурност в Европа е пренесена от Кримския полуостров. Историците обясняват, че се появявала отново на всяко поколение до края на 16-ти век.

 

 

по listverse.com

Още по темата

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!