Парите и приятелите не се смесват

Никога не сме били фенове на идеята "Парите са коренът на всяко зло". Не разбираме как една хартия може да бъде зло, след като самите ние й придаваме смисъл. Хартията с печат от БНБ има една интересна способност. Тя е огледало на това, което струваш и в повечето случаи осъзнаваме, че целият свят е изключително евтин. Същата хартия служи за манипулация, купува алкохол, плътски удоволствия и на финала не стига. В спешните случаи започваме да търсим заеми, да откриваме начин за преживяване и разбира се да печелим повече, което в днешно време е истинско постижение. Винаги взимайте заем от песимиста, той не очаква да си получа парите обратно. Ако някога сте давали заем, пригответе се за един от двата сценария.

1. Никога не виждате точната сума и дори не се опитвате да намекнете на длъжника, че трябва да оправи борча. Наливате една студена вода и забравяте за съответната сума. Пиленцето не е на рамото, а патката е на едно друго място. 

2. Напомняте, заплашвате, настоявате и търсите това, което Ви е принадлежало. Сумата може да е смешна, ала дори и за нея се правят панаири. Чували сте изрази като "Сега за 10 лева ли си?". Очевидно не сте, но вашият длъжник е и смята да играе номера, докато не опростите дълга или не го изгубите в приятелската листа. М-да, върнатите пари са си ваши и вече не сте най-близкия човек до него. 

Какво правим, когато парите и приятелите оплетат безкрайната мрежа от конфликти? Ето някои важни правила, които биха помогнали в такива моменти.

1. Не давайте пари на приятел. Той е приятел и в повечето случаи ще се опита да открие вратичка, ще протака и на финала ще Ви омайва, за да забравите сумата. Вие няма да забравите, просто ще се преструвате, както и не бихте простили. Това може да не е библейско, но религията също таксува за свещи и се оказва, че духовникът гледа HD телевизия на по-голям екран, отколкото Вие някога ще си позволите, следователно няма много място за четене на морал. Ако приятелите Ви страдат от избирателна амнезия, пропуснете заемите.

2. Търсете гаранцията

Банката взима интерес под формата на лихва, а Вие сте приятели и не се опитвате да печелите от подобни сделки. Въпреки това е хубаво да имате застраховка. Винаги може да приберете нещо скъпо, с което да сте сигурен, че човекът няма да Ви мине. Ако ще давате голяма сума, тогава задължително изберете нещо ценно за всеки случай. Истинският приятел би разбрал подобни действие и не би роптал, докато всички останали ще мрънкат като обрани евреи, сякаш Вие взимате пари от тях, а не те от вас. Неговата ценност за залог ще бъде Вашата гаранция за хубав сън. Във всеки друг случай се пригответе с чашата студена вода. 

3. Сделката пред свидетели

Щом сумата е голяма, задължително подпишете и договор. Разберете се за разсроченото плащане и точната дата. Ако давате 10 000 лева, договорът ще бъде абсолютно оправдан. Банките оцеляват, защото нямат чувства, те използват парите като средство за работа. Договорът ще запази личните данни, които биха послужили ако "приятелят" реши да си изключи мобилния апарат и да изчезне безкрайно. 

4. Никога не давайте повече, преди първият борч да бъде изплатен. Подозираме, че не сте благотворително дружество, нали? В много от случаите сме ставали свидетели на нещо подобно, близък човек се обажда за голяма сума пари и след два дена иска още, но изобщо не си спомня, че вече е скочил с двата крака в блатото. Даването на още пари може да означава, че предните са изгубени или Вашият длъжник е разбрал, че сте мека душа, която може да бъде изсмукана до стотинка. Покажете характер и не давайте, преди да получите. 

Съответната сума

Никога не давайте големи суми пари. Длъжникът може да бъде достатъчно креативен и да потърси още хора за малки суми. Давайте  малка сума, която не би наранила Вашия начин на живот и интереси. Заемите не трябва да Ви лишават от нищо, колкото и близки да са нуждаещите се. По-малките суми имат по-голям шанс да бъдат върнати, докато големите биха изплашили всеки длъжник, мотивирайки го да се покрие бързо в неведение. Никога не давайте повече от 10% от месечния си доход, просто рискувате да останете без пари и да се подложите на страдания за нечии други грешки. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Печели Пари
10 ноември 2014 | 17:46

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ ТОП 17 НА НАЙ-ДОБРИТЕ САЙТОВЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ ЗА ТОВА ЧРЕЗ СТРАНИЦАТА С НАД 23 000 ПОСЕЩЕНИЯ. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ ЧРЕЗ ГУГЪЛ-------->p e c h e l i o n l i n e. o v o . b g