Паулу Коелю ще заеме мястото на Паисий Хилендарски

След като стана ясно, че новите промени в образователната система само ще изпратят Паисий Хилендарски в по-горните класове, освобождавайки място за Робинзон Крузо, някои организации помогнаха за разпалването на общественото мнение. Рокадите в полза на чуждите автори може да е изненада само за тези, които 12 години са били възпитавани в родолюбие и истинска история, ала с резките промени и плавната загуба на държавната принадлежност, младите все по-често започват да попадат на нови автори, да опознават нови предмети и дори да смятат, че 5 века сме съжителствали с едни добри хора, които решили да подострят ятаганите си в Батак. 

Бързата промяна в образователната система мотивира някои майки да предложат свои любими автори за оформянето на личността на подрастващите. Един от най-предлаганите автори, който не изненада никого, беше именно Паулу Коелю. Според някои училищни съвети, Паулу е един от най-добрите психолози и неговото изучване би помогнало за намаляването на агресията, стимулирането на детската фантазия и пробуждането на будното съзнание. 

"Не виждам защо един от най-известните автори не намира място в образователната система. Паисий може да е велик писател, но искам да попитам колко книги е продал и колко известен е същност? Черната Златка е чела Коелю, а не Паисий и вижте до къде е стигнала. Освен това съм впечатлена и от редовните му участия при Слави. Време е децата да спрат да четат подобни кървави истории и да се докоснат до вътрешното си "аз", да помислят за красотата на живота. Ако искахме да четат за извращения, бихме настоявали да вкарат и "50 нюанса сиво", но чувам, че той ще е в по-горните класове.", заяви Катерина Л. от родителския актив на 8 СОУ. 

Сред другите предложения за освежаване на литературата ще бъдат книги като: "Тайната", "Пилешка супа за душата" и всичките на Хорхе Букай. Ако смятате, че родното литературно богатство затормозява децата и сте на мнение, че златните букви пред Лувъра трябва да бъдат демонтирани, тогава запалете библиотеката с всички томове на Иван Вазов и Йордан Йовков, създайте една малка драма, както тази с Александрийската библиотека и вижте как точно умира родната идентичност. Какво толкова? Матурите се взимат и с 3-ка, а децата няма да стават писатели!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
27 януари 2016 | 12:08

тия олигофрени да ходят да се гръмнат, къде изчезна БГ литературата, толкова ли няма БГ произведения които да заместят П.Х., ами що не сложите за изучаване и кама сутра и стивън кинг