Преди 25 години

Другари и другарки, изминаха цели 25 години, откакто Тодор Живков беше свален от власт. С неговото сваляне започна най-дългият преход в страната, реализирайки печалба в някои по-евтини български филми с добър трейлър и слаб сценарий. Социолозите потвърдиха, че бай Тошо е бил предпочитан от 55% от гражданите, което затвърждава теорията, че е вечен. Този режим не може да се забрави толкова лесно и винаги ще фокусира обществото върху несправедливото насилие, затворите и лагерите. По темата се е говорило много и не искаме да го повтаряме, но пък искаме да напомним за някои забавни моменти, които все още се пазят в сърцето и душата на бившия пионер и бъдещ Payner.

1. Чушкопекът

Не знаем дали всяко домакинство е разполагало с тази изключителна иновация, но никога няма да забравим сбирките пред блока, където се обработваха огромни количества от пипера. Нашият беше от клас "Мерцедес" и разполагаше с три отделения. Конфликтните личности отваряха всички чакри на терасата, вдишвайки аромата на булгар чушката, щото там си е истината! Чушкопекът за нас беше форма на наказание и изпълнявахме нормата на обяд, когато слънцето подпалваше асфалта, за да можем в следобедните часове да се отдадем на мачовете и кварталното дерби. 

2. Заглушителите на радиото

Дядо ни разказваше, че на нашите години (тогава бяхме деца-идиоти на 5-6 години) не е можел да си представи устройството зад тази сложна дума. Населението се забавлявало с радиоточката, радиото "VEF" и други моно озвучителни системи. Не се притеснявайте, хората още не са знаели, че изгряващата млада звезда Лили Иванова е успешен експеримент на "Балкантон" и ще надживее всички ни. Легендата разказва за излъчването на предупреждения като избягал селски бик и побесняла тъща. Ефирът се заглушавал неуспешно, забранявайки хвърлянето на приятелско ухо към аномалията "Свободна Европа". Заглушителите биха свършили много работа днес, когато можем да сложим филтър върху чалга елементите и техните кълчещи се разновидности. Филтрирането на сигнала все още може да се срещне в Северна Корея, където Ким врътва кранчето, за да може да свали "Съдби на кръстопът" от торентите. 

3. Доброволните "задължителни" отряди

Група хора обикалят улицата и следят за нередности. В повечето случаи ще скъсат един чифт гащи и подстрижат младата девойка, която не е с правилната прическа. Коафьорите и почитатели на нощните разходки не са имали толкова много забавления, освен бързото убиване на времето с една четворка белот за отмора. Любопитен факт е, че Боян Расате се опитва да върне тези отряди и намира доброволци, които биха сигнализирали на полицията при нередности. Спокойно, опозицията е толкова голяма, че е малко невъзможно да видим подобна идея в действие. Препоръчваме на всички ощетени да пускат безсмъртния химн "Чистачките", когато поредният гад е решил да припознае нещо от личния автомобил. Смятаме, че доброволните отряди биха свършили много повече работа от двамата полицаи в старата Opel Astra, която се пълни с бензин за 70 километра.

4. Лененски съботник

По-късно се прекръства на "Оборка на блока", а след това дори получава медийна гласност с призив за мащабно държавно почистване. Владимир Илич би се гордял с подобен престиж, сигурни сме. Съботникът вече не е това, което беше. През уикенда се отдаваме на прочистване на вътрешни чакри чрез спиртни напитки с кралско потекло и принтиран бандерол. В неделя се опитваме да функционираме нормално и се молим на строителните богове с надеждата, че ще анатемосат всеки, който посегне към флекса. 

5. Снимка с Георги Димитров

На запад си имаха Майкъл Джексън, а тук си имахме Георги Димитров. Разходката до мавзолея е била паметен ден в живота на всяко младо пионерче и чавдарче (по-голямата част от екипа е пропуснала този светъл спомен на детството). Това обяснява и всички психични отклонения, които дойдоха в следствие на тези посещения. Познаваме хора, които в ранно детство са се снимали с вожда и след това са станали жертва на нощното напикаване. Как да не говорим за щастливо детство? Играехме Resident Evil, преди да бъде модно! 

6. Mall of Soc

Корекомът беше нещо магично, в което никога не сме стъпвали, защото е имало опасност да счупим нещо. Затова ревяхме в Трабант-а на паркинга, докато родителското тяло изкупваше греховете си с вносен шоколад и портокали. Редовните клиенти винаги се забелязваха отдалече, хранейки егото си с лъскавите дрешки и кожените палта от мечка. Дядо Мраз не взимаше обезценени американски долари, ама в Кореком ги взимаха! 

7. Руската автомобилна машина

Едва ли има човек, който не се е возил в това чудо на механиката? Картонената кутия на Trabant беше най-достъпна и дори приятна за шофиране. Леката конструкция на возилото с цвят на слонова кост, позволяваше спокойно преминаване по заледените улици. Фитнесът не беше необходим, защото добрият шофьор правеше бицепси с няколко обратни завоя в Lada и Moskovich. Краят на семейната Lada дойде с факта, че вече работеше на три цилиндъра, сегментите бяха заминали, а разходът беше по-сериозен от този на Maybach в задръстване. С чисто сърце можем да кажем, че руските автомобили бяха по-смъртоносни от AK-47. Въпреки това се движат и до днес, което не можем да кажем за някоя друга марка автомобили!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
O BABA
10 ноември 2014 | 17:39

БАБА,МИ КАЗВАШЕ -КОЙТО КРИВИ ДУМИТЕ ,ЩЕ МУ СЕ ИЗКРИВЯТ -УСТАТА ! Е,ПО ДРУГ ПОВОД ,ГО Е КАЗВАЛА ,АМА НЕ ВИ ЛИ ЗВУЧАТ ЛОГИЧНО И СЕГА ! ПРАВА Е ВИКИ -СЕГА МОЖЕШ ДА ГЛЕДАШ -БСИЧКО ИМА ,НО НЕ Е ЗА ВСЕКИ !

Вики
10 ноември 2014 | 16:38

Магазините може да не са били заредени като сега, но каквото е имало е можело да се купи. Сега магазини като приказка, но предварително си набелязваш какво можеш да си позволиш.