Преследването на щастието е най-грешната мъжка стратегия

Благодарение на Наталия Кобилкина и няколко други мистични гурута, човек вече може да плати пари, за да отиде на уроци по всичко. Пазарът е толкова голям, че можете да се запишете на курс по салса, курс по готвене, курс по звездоброене, курс по маркетинг и още много други. Днес всеки ще учи другия на нещо, срещу определена сума. Курсовете са навсякъде и най-важното е, че след някакво известно време откриваме и малко по-странни такива. В дълбокото пространство може да срещнете курс по фистинг, суингърство, безопасен анален секс и дори завиване на лозови сърми с една ръка - никой не знае какво може да правите с другата, която очевидно е освободена от работния процес. И там някъде се разкриват уроци по щастие. Цъкате на един банер и виждате някаква усмихната жена, която Ви гарантира, че след нейния курс ще сте щастлив и необременен, вече ще гребете с пълни шепи от извора и ще ви стане по-леко. И докато редакцията вече набираше телефона и осъзнаваше, че дамата най-вероятно предлага плътски услуги, един колега ни спря, защото това бил курс по щастие. Това би трябвало да означава, че хората са забравили как да бъдат щастливи и най-вероятно никога не са опитвали студена ракия с перфектна салата след дълъг работен ден, както и не знаят какво е удоволствието от това една жена да заспива след свирка. Кой би предположил, че щастието ще се разгърне пред вас, срещу сумата от 400 лева и след това ще го управлявате като инструмент, като силата от Star Wars и 6-тото чувство на Spiderman. Има само една подробност - тези хора няма да направят никого по-щастлив, само по-беден и по-глупав. И защо сме толкова скептични? Провери в следващите редове!

Някой може ли да даде определение за щастие? Има ли коректно описание на този социален феномен? Кога беше щастлив за последно? Какво се случи? За нас щастието може да бъде изразено в чаша хубаво уиски, приятна музика и малко дзен спокойствие, но за теб може да бъде каране по някои по-екстремни пътища или на писта, може да е свързано с гледането на целия сезон на The Grand Tour и изгонването на тъщата. Понякога може да е инвестирано във вещ, а друг път в изживяване. Никой не разбира какво е щастието и няма как да го опише, обикновено имаме събитие, но не и точно описание и въпреки това сме запознати с преживяването, което се случва в другия или в нас самите. Щастието е краткотрайно удоволствие, малък момент на сензация, на засилване на възприятията и същевременно на отпускане на тялото. Описано е повече от перфектно в лириките на Kansas "I close my eyes, only for a moment and the moment`s gone". 

Следващата причина за твоето нещастие се крие във факта, че не спираш да го преследваш, стремиш се да удължиш изживяването или да го направиш вечно. Съжаляваме, но не може винаги да носиш топлото и нежно галене на течен ирландец в чашата. Това е чарът му, в един момент имаш възможността да усетиш меката топлина, приливът на нови мисли и разсъждения, но с всяко следващо повторение (или ново уиски) ще вървиш смело към махмурлука, главоболието и проклинането на цялата вселена. Краткотрайно е, защото само така би могъл да го оцениш, защото и то, като всяко друго преживяване, е вплетено в един безкраен цикъл от емоции. Днес може да си щастлив, защото жената е пуснала, но след това ще дойде досадния и шумен колега в офиса и цял ден ще си представяш как го бесиш с кабела на клавиатурата. В колата размахваш средни пръсти, ядосваш се, че всичко е срещу теб, прибираш се и се оказва, че милото е направило мусакичка, викнало е приятелка, с която отдавна са мечтаели за заветната тройка и ти ще участваш - какво щастие само, а? И тогава си щастлив отново, гледаш с надежда напред и очакваш следващата изненада. Ако всичко това е постоянно или практически живееш живота на Чарли Шийн, в един момент ще осъзнаеш, че изпитваш по-голямо удоволствие от ръкоблудството, вместо от секса с Кейт Ъптън, примерно. 

Прекарваш ли времето си в бързане, постоянен стрес и нерви около вноската по кредита, закъсняването в работа, претенциите на жената, изискванията на клиенти, крайни срокове и всякакви други тъпотии. Прибираш ли се вкъщи като заклано животно, което всеки момент ще издъхне? Модното чувство се разпростира навсякъде и също като щастието, може да бъде описано с най-различни ситуации. И благодарение на ограниченията във времето, всеки се бори да е първи, да е най-бърз, да е най-добър, да е най-богат и хаштаг най. Социалните ограничения убиват. Колко пъти на седмица жената мрънка, защото не си направил нещо за дома - не си сменил батерията в кухнята, не си сменил крушката в гаража или просто си отказал да миеш чинии, ей така. Битовизмите и желанието за перфекционизъм сред нежния пол е предпоставка всичко да се прецака. Благодарение на тези малки конфликти се раждат и катастрофите по пътя - всеки бърза, за да се прибере на време и да избегне следващия конфликт или пък ще мине през бара, защото и без друго вече е късно да го избегне. Социалните норми и ограничения те блокират, заради тях влизаш в пререкания с всички и след това си още по-афектиран и започваш да се надяваш, че Скайнет скоро ще пусне терминаторите и всички глупаци ще могат да пукнат най-накрая. 

Познаваме и други умни глави, които започват да се тъпчат, защото само така се чувстват щастливи и запълнени. Други инвестират в нови джаджи и дрехи, чиято донесена радост е още по-малка. Основният проблем е, че всички смятаме, че с малко по-висока заплата или по-дълга почивка ще можем наистина да бъдем щастливи и отпочинали, но вместо това продължаваме да се борим за следващото повишение и следващата почивка или следващия модел телефон, кола, апартамент, телевизор или лаптоп. Новото ще е по-добро, но няма да е гаранция за по-щастливо. Обикновено новото е само по-бързо, а когато скоростта не е фактор, защото ти никога няма да бъдеш по-бърз от всички, шансовете да откриеш щастие в него, наистина са минималистични. В човешката природа е закодирано състезанието, делението и доминирането. Ето защо жените прекаляват в социалната мрежа и започват да качват муцки, голи задници и снимки с телефони, ключове на коли (взети от приятел) и още много други. Те създават една илюзия, в която след време почват да вярват, докато балонът не се спука и мизерията не долети обратно на бял кон. 

Дяволът и щастието се крият в малките детайли, те не се интересуват от цената или времето или заплатата ти. Слънцето изгрява и залязва всеки път и еднакво за богатия и бедния, умния и глупавия, здравия и болния. Пътят винаги е един и същ, без значение дали се возиш в Lada или Lamborghini. Ето защо и шофирането е такова голямо удоволствие, ако само веднъж слезеш от магистралата, за да минеш през други градове, други пътища и не се състезаваш с всички, а просто караш и наблюдаваш, тогава ще осъзнаеш какво е щастието - да си там, в точния момент и всичко да е на мястото си. Да направиш няколко завоя и пред теб да се разкрие следващата панорама, защото целта никога не е била да стигнеш бързо, а просто да се насладиш на това удоволствие, колкото време му трябва. И това правило важи за всичко, не отиваш в гурме кухнята, за да се наядеш като прасе и след това да погалиш корема си и да изрежеш една в заведението, там отиваш, за да се насладиш на нечий чужд опит, на неговата отдаденост и качества, затова и порцията не е толкова голяма, защото трябва да се насладиш и оцениш това, върху което са се трудили мнозина, както и защото всички искат да станат по-богати за по-малко време. Не ти трябват семинари за щастие, трябват ти очи, трябва ти и малко повече осъзнатост, както и свобода на съзнанието. Всичко останало е плод на система, която никога няма да се стреми към твоето лично щастие, нейната цел е да обслужва други интереси.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!