Приятелската зона е полезен социален феномен

Приятелската зона започна да се налага като термин в психологията и с това предизвика серия от проучвания в научния свят. Твърде дълго време се смяташе, че подобна аномалия не съществува, докато учените не решиха да изследват наложения статус и факта, че дълготрайните познанства могат да се превърнат в катализатор на приятелските отношения, изстрелвайки ги до нивото на по-сериозна романтична връзка. Зоната най-често показва, че има твърде много хора, които по една или друга причина не могат да минат границите на приятелството, за да се обвържат по-сериозно с другия. В последните изследвания на списания "Психологични науки", авторите заявяват смело, че "приятелската зона" не е просто жаргонен термин, а истинско събитие, което може да промени отношенията на приятелите в една или друга посока. 

Благодарение на Люси Хънт, университета в Тексас доказва, че подобна зона може да рефлектира сериозно върху бъдещите отношения между приятелите и дори да допринесе за една от най-стабилните връзки, с които човек може да се уреди. Люси разгледала отношенията на 167 двойки, които разделила по красота (колкото и расистко да е), добавила времето и дължината на познанството им, за да може да разпознае хората с приятелски отношения преди това. 

Резултатите били доста впечатляващи и носят позитиви за всички, които някога са били в подобната зона. Мадам Хънт забелязала, че двойките с най-сериозни различия относно физическата красота, се познавали и най-дълго време. Двойките, които се познавали само от 9 месеца, най-често са изградили приятелството си до месец, а след това веднага са променили социалния си статус. Двойките с доминиращ партньор (значително по-красив от другия) са се познавали много повече от девет месеца, без значение от пола. 

Задълбочено проучване показва, че нито един човек никога не е станал жертва на приятелската зона. Колкото и странно да звучи, мнозинството "приятели" са се озовали там доброволно или са изиграли всички карти грешно, за да могат да предложат романтична връзка. Дами и господа, влизането в зоната може да бъде позитив за вас, защото се оказва, че благодарение на нея, вие имате право да бъдете достатъчно близо до партньора/партньорката, но не толкова близо, че да се превърнете в досадник и да бъдете игнорирани. Приятелската зона е позитивното и неутрално място, където можете да формирате своите основни желания и упорито да преследвате красавицата, преодолявайки личното подценяване. 

П-р Паул Ийстуик споделя, че една връзка започва, когато един от партньорите открие по-красивия от себе си, ако подобно сравнение може да съществува. Самооценката може да замъглява съзнанието на всички, защото в очите на другите, красавицата най-често не се смята за толкова красива, колкото я виждат останалите. Благодарение на влюбеният поглед, всички ние започваме да виждаме съвършената жена или мъж, без дори да подозираме, че те не са толкова красиви, колкото искаме да бъдем, ала вярваме в тяхната красота и по тази причина се обвързваме. 

 

П-р Ийстуик все още не е разбрал методите за заковаването на връзката и смята да продължи изследванията си в тази насока, но споделя, че има много хора, които успяват да изиграят картите си правилно, за да се настанят на желаната позиция - партньор. Зоната е мястото, където всички трябва да залагат, защото имате огромни шансове да бъдете с преразгледана молба или просто да бъдете отхвърлен перманентно. 

Препоръката на психолозите в тези трудно моменти е обвързана с мнението на партньорката. Умните глави препоръчват да разберете по-бързо чуждото мнение и ако и двамата имате трезва самооценка, тогава можете да нападате смело с предложения, защото ще бъдете равнопоставени. В другият случай можете да отстъпите към зоната, за да успокоите малко себе си и хормоните, да опознаете своята бъдеща партньорка и да имате достатъчно козове, с които да се отличите спрямо останалите ухажори. Подобна методика се предлага най-често и сред истинските красавици, защото те не винаги разполагат с високо мнение за себе си, но пък стават жертва на липса на такова, защото мъжкият свят вярва, че не е достатъчно добър за тях, а след като са отегчени до смърт ще дойде и вашето време да блестите. Осъзнавайки точно това, мнозина ще успеят да открият далеч по-привлекателната половинка, без да се налага да преминават през всички видове изпитания, на които могат да бъдат подложени. Истинският мъж винаги излиза като победител от зоната, понякога просто трябва малко време! Длъжни сме да добавим, че понякога може да форсирате ситуацията като споделите искрено и честно "И аз предпочитам да сме приятели, защото мисля, че не би могло да се получи между нас.". 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
21 юни 2015 | 22:52

И толкова време и усилия за една и съща проста цел- да я опрашиш.Както казва тук един, може и да ти мине апетита от много чакане, та междувременно да ти се прияде друго блюдо, което е по-близо.

.
19 юни 2015 | 12:39

Добра статия, момчета! От попадането в Зоната на здрача могат да се извлекат и позитиви. Проблемът обаче е, че веднъж влязл там, трябва да прекараш вътре поне няколко месеца и чак тогава да си изиграеш картите. За толкова дълго време обаче има огромен шанс чувствата ти към момичето да охладнеят, което е съвсем разбираемо и да се пренасочиш към друга девойка. Дори и нещата с първата да са претърпели обрат. При мен се е случвало. Така че в крайна сметка тезата, че веднъж попаднал в Зоната трябва да забравиш за съответния човек, може би ще излезе вярна :)

Кво ?
18 юни 2015 | 16:12

За МЪЖЕТЕ няма такъв филм "Приятелската зона" Има приятелство с облаги