САЩ използва терапевтични кучета в съда

Кучето - този истински звяр за столичанина - продължава да се смята за един от най-добрите психолози в американския съд. Животните се смятат за едни от най-добрите помощници, когато деца и възрастни трябва да дават показания. Идеята е била родена от Елън О'Нийл и Селесте Уолсън. И двете жени искали да намерят начин да помогнат на свидетелите да се успокоят и да намерят сили да говорят. И точно в този момент се оказва, че най-добрият приятел на човека е и най-добър приятел на свидетеля. 

О'Нийл, работила някога като прокурор, обяснява какво наистина се случва:

"Всеки човек, станал жертва на травматизиращо събитие, даващ показания пред престъпника, изживява изключително сериозен стрес. Мнозина напускат залата още по-зле, отколкото са били преди това."

Децата наистина изживяват изключителен стрес и в следствие на него се заключват и травматизират допълнително. По тази причина и много родители отказват децата им да дават показания. Ето защо тук идват и четириногите приятели. Присъствието им успокоява децата. След малко галене и гушкане, детето е готово да говори спокойно, но само в присъствието на домашния любимец. Кучетата могат да присъстват в съдебната зала, по време на интервюта с адвокати и още много други.

Предлагат се и на свидетели, които се чувстват уязвими или се страхуват от евентуални посегателства върху себе си. Най-често се водят в залата, когато жертвата е пострадала от изнасилване. Една от причините или едно от всички тези вярвания се изразява във факта, че инстинктивно очакваме кучето първо да заподозре къде се намира лошият в залата. Освен това не всяко куче може да свърши работата на психолог и не всяко куче е готово на тази подготовка.

Обикновено обучението е минимум 2 години и всичко започва още от най-ранна възраст. През последните 11 години, НПО-та в САЩ са предоставили повече от 87 работни кучета, предимно голдън ритривър и лабрадор, които да успокояват свидетели в повече от 28 щата. Невероятният резултат е мотивирал и други страни като Чили и Канада да въведат тази мярка. Надяваме се, че и родната страна ще опитоми този метод, защото имаме кучета, приюти и достатъчно пострадали хора, нуждаещи се от подобна помощ.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!