Той е най-мразеният човек в Италия

Героите в днешно време не носят пелерини и нямат холивудски филми, които да вдъхновяват аудиторията към по-доброто. Те са обикновени хора, които отказват да слушат истории, говорят малко и действат много. Съдия Ди Матео е един от героите на Италия, за когото може и да не чувате. Мъжът е роден в Палермо, когато организираната престъпност е навсякъде. Като студент по право, той остава впечатлен от работата на двама съдии - Джиовани Фалконе и Паоло Борселино. Тяхната битка срещу мафията остава пример за младите юристи и до днес. През 90-те години успяват да докарат в съда стотици мафиоти, включително и един от главните шефове - Тото Рина. 

Добрата им работа започнала да мъти водите и двамата са убити, заедно с 8 члена на охраната с кола бомба. Събитията са наречени "Сезона на терора" и траят близо 3 години - от 1991 до 1994. 

Заповедта за изчистването на властите продължава да изненадва някои от най-големите градове в Италия - повечето наказателни бригади използват бомби. 

Тук идва и работата на Ди Матео. Той работи именно върху този случай, но освен това успява да докаже връзката между италианската мафия и някои от властите в страната. Той обвинява 5 мафиотски фамилии в колаборация с 5 политика, които управляват страната, включително и с редица полицейски началници. Тото Рина в момента излежава своята доживотна присъда и е заснет на камера как точно дава заповед за убийството на Ди Матео. На записа той казва "Нека направим екзекуцията като едно време. Той трябва да свърши по-зле от Фалконе.". Информацията стига до съдията и охраната с затяга, както и разследването. Примката се разплита и съучастниците стават ясни, но експлозивите и част от хората по веригата трябва да се откриват. 

Заплахите от мафиоти не са нещо ново, но заплахите от колегите са. Ди Матео най-накрая осъзнава, че убийството на двамата му идоли е било одобрено от управляващите. Терминът "Сицилианско правосъдие" показва, че страхът е накарал някой да предаде системата отвътре, защото се е страхувал да бъде свързан с още една неофициална власт в страната. 

Италианският съдия няма приятели и от двете страни на линията, единствените почитатели са обществото и хората, които вярват, че има един човек, в когото може да имат доверие. 

За първи път мафията има противник, който не хуква с рогата напред в битката. Той е описван като много рационален и последователен човек. Знае и цената на играта - в най-добрият случай никога повече няма да може да води нормален живот. Семейството му е разпънато на кръст в следствие на неговата работа. 

Можете да се запознаете с неговия брилянтен труд в документалния филм "A very Sicilian Justice", където става ясно, че това е най-мразеният и най-пазен човек в цяла Италия.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!