Яж чесън

Известно е, че в чесъна има много антиоксиданти, които ограничават възпалителните процеси. Изследователи от университета на Мисури са открили, че въглехидратите превръщат чесъна в истински суперпродукт. Те са изучили производното на въглехидратите на чесъна - FruArg, съобщи в. БТА като се позова на "Дейли мейл".

Учените са наблюдавали как хранителните вещества в чесъна реагират на стреса, предизвикван от условията в околната среда.

Той може да възниква заради процеса на стареене, тютюнопушенето, замърсяването на околната среда, черепно-мозъчни травми или злоупотребата с алкохол. Микроглиалните клетки предпазват мозъка от уврежданията. По време на възпалителни процеси техният брой нараства. Те обаче отделят опасно вещество - азотен оксид.

Излишъкът му води до увреждания на мозъка и до развиването на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер или Паркинсон. Изследователите са създали клетъчен модел на стреса.

Вследствие на стреса микроглиалните клетки са се увеличили и са отделяли опасния страничен продукт. Когато учените са добавили в модела FruArg, микроглиалните клетки са започнали да отделят по-малко от азотния оксид. Освен това FruArg е способствал за "производството" на полезните за мозъка антиоксиданти.

В бъдеще изследователите планират да установят може ли FruArg да се справи с диабета, рака и болестите на сърдечносъдовата система.

Още по темата

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
08 април 2015 | 09:56