Музиката може да манипулира слушателите
видяна 572 0

15 февруари 2017 | 09:48

Колко пъти сте слушали весели мелодии, които ви принуждават да счупите и събуждат агресията ви! Изглежда странно, но веселите мелодии често имат точно обратния ефект. Дори и песента на Джеймс Браун "I Feel Good" не е особено щастлива. Психоложката от Израел Наоми Зив признава, че музиката отдавна се е използвала за манипулация на обществото и дори да събуди расисткото подсъзнание. Хвърлянето на камъни по рап и метъл музиката няма да помогне, защото изследователи от Австралия са открили още по-изненадваща закономерност - агресивната музика има обратен ефект и може повече да ни успокоява. Австралийците поканили хора, които да споделят гневни изживявания с приятел или колега. 

След като открили какво кара кръвта им да кипне, господата преценили, че може да им дадат да послушат и малко метъл. Резултатът показал, че повечето се чувстват спокойни и имат много спокойни емоции. Ето защо музиката на Еминем може да извлече негативното от нас. Зив задълбала малко повече темата и открива, че музиката има силата да събужда дори моралното осъждане на хората. През 2011 година, тя създала фалшиво интернет радио, в което новината на деня е, че пенсията на старите хора ще се повиши.

Една част от слушателите имали възможност да слушат "Малка нощна музика" на Моцар, докато останалите не слушали никаква музика. Оказало се, че хората, които слушат музика възприемали доста по-добре новината от останалите. И каква е истината, когато човек е наистина в добро настроение, продиктувано именно от музиката, той е склонен да се съгласява с всичко, включително и с това да наранява хора. Коледните песни са виновни за мрънкането срещу празника.

нагоре

Коментари

Добави Коментар

нагоре

Най-ново в Men.bg

Нарин от банята 22 август 2017

Избрано от интернет

Вход Забравена парола?
Регистрацията в нашата система ви дава възможност да публикувате свои Блогове и Галерии.
Регистрирай се