Сърцето на България

Паметниците в Ловешка и Габровска област ни пренасят в атмосферата на Възраждането, докато Плевен напомня за един от най-епичните боеве по време на Руско-турската освободителна война.Основен туристически център е Велико Търново с крепостта Царевец и околните манастири и църкви.

 

Ескус

Пренасяйки се от Северозападна в Северна Централна България първата спирка е Гиген, Плевенско, където се намират развалините на един от най-значимите римски градове по българските земи- Улпия Ескус.

 

 

 

Монументалният град от илирийски тип преживява разцвет от края ІІ и началото на III в. По времето на Константин Велики там е построен каменен мост между двата бряга на Дунав, дълъг 1150 м и изграден от монолитни каменни блокове и с дървена платформа. Императорът лично дошъл в Ескус за освещаването.

 

 

Плевен

Продължавайки по пътя на римляните от Ескус за Филипополис, спираме на мястото на някогашната пътна станция Сторгозия, т. е. днешния Плевен. Руините на древната крепост могат да се видят в парка "Кайлъка" край града.

 

 

 

И естествено не може да се пропусне мястото на Плевенската битка, увековечена от над 200 паметника, сред които и една от най-известните забележителности в България- панорамата "Плевенска епопея-1877 г." в парк-музей "Скобелев"- на самото бойно поле на историческата битка.

 

Между многобройните забележителности в Града на музеите е и един малко по-различен- Музеят на виното, защото именно Плевен е смятан за първия център на винарската индустрия в България.

 

 

 

Природен парк "Персина"

Природен парк "Персина", по поречието на Дунав, е е единствен по рода си в България. В него влизат многобройни острови, между които най-големият е Белене. Основна забележителност на парка е голямото разнообразие на птици.

 

 

 

Свищов

Персина, античния град Новеи Свищов с Калето и къщата на Щастливеца са непосредствено свързани. Новеи бил разположен на важен кръстопът, през който се е минавало от отвъддунавските земи към Филипополис, Константинопол и Черно море. Това е най-добре запазеният и проучен военен лагер в северозападните провинции на Римската империя. През 250 г. той е единственият, който устоява на 70-хилядната армия на готския вожд Книва.

 

 

 

Между забележителностите на Свищов е и къщата-музей "Алеко Константинов", сред най-ценните експонати на която е и запазеното сърце на Щастливеца.

 

 

Никополис aд Иструм

Спускайки се към Велико Търново, си струва да спреш на няколко километра, за да разгледаш Никополис ад Иструм - един от внушителни за времето си римски градове по нашите земи, обявен за археологически резерват поради историческата значимост на античните останки от града. "Градът на победата" е изключително добре запазен и можеш да се разходиш по главната улица, да види стените на къщите и да се пренесе в античната атмосфера не по-малко, отколкото да кажем в Ефес.

 

 

Велико Търново и манастирите

За столицата на Второто българско царство, за Царевец, Трапезица и за околните манастири може да се говори до безкрай. Затова единственият ни съвет е: посети Велико Търново, когато се провежда "Звук и светлина"- спектакъл, който може да бъде видян на изключително малко места в Европа. Гледката наистина е впечатляваща.

 

 

Около Велико Търново са разположени 14 манастира от Второто българско царство. Между тях - на 10 км от Царевец, в подножието на величествени скали е манастирът "Света Троица", известен още и като Патриаршески манастир, свързан с най-харизматичното православно-християнско учение - исихазмът и неговите основоположници в България - Теодосий Търновски и Патриарх Евтимий.

 

 

 

Близо до него е и Арбанаси- едно от най-живописните стари селища в страната. Разположено е на едноименното скалисто плато и има неповторим изглед към средновековната част на старата българска столица Велико Търново. Известно е с характерната си жилищна архитектура и богатите със стенописи арбанашки черкви. Селището е основано през 13 в. от български боляри.

 

 

 

 

Дряново

Постепенно се пренасяме от Търново и Второто българско царство към Габрово и възрожденския Етър. На границата между двете спираме за малко в Дряново. В пещерата "Бачо Киро", разположена близо до Дряновския манастир, са открити най-старите следи от живот на Балканския полуостров. Дял от нея, наречен Чистилището, според легендата пречиства греховете на този, който премине през него. Може и да не вярваш, но не пречи да минеш.

 

 

 

Трявна

Чист въздух, много зеленина, Тревненската река и къщите на прочутите дюлгери, резбари и иконописци в старата част на града. С "Даскаловата къща", единственият в страната специализиран музей на резбарското изкуство, е свързана една от най-хубавите български истории - за двамата майстори- Димитър Ошанеца и Иван Бочуковеца, които сключват облог кой ще направи по-хубав дърворезбован таван. Работените в продължение на 6 месеца слънца по таваните и до днес остават недостижим връх в резбарското изкуство.

 

 

 

 

Боженци

Високите каменни огради, кованите дъбови порти, малките калдъръмени улички, каменните чешми и мостове, малките дюкянчета носят атмосферата на Боженци, на 15 километра от град Габрово. Смята се, че при обсадата на Търнов град, една болярка заедно с деветте си сина успява да избяга. Тя избрала това закътано местенце в Балкана и така се образува селото носещо нейното име, Божана - Боженци.

 

 

 

 

Габрово

Габровци с основание се гордеят, че с много неща са първи. През Възраждането в града се развиват над 26 занаята, чиито изделия намират пазар в Букурещ, Виена, Марсилия, Анадола. От тях 25 са представени на живо в Етъра. Уникалният музей дава представа за живота на типичното българско занаятчийско селище. Малките калдъръмени улички, каменните чешми, тътена на мелниците, газовите лампи, часовниковата кула, старите къщи пресъздават духа на българското Възраждане.

 

 

 

 

Узана

През 1991г. Евгени Станчев лансира идеята за намирането на географския център на България. Откликват учени от БАН начело с проф. д.р Младен Младеновски, които изчисляват къде точно е „сърцето" на България по шест математически метода, тъй като територията на страната не е идеална геометрична фигура, за де се намери пресечната точка.

 

 

 

Оказва се, че географското сърце на страната ни се намира на 42*45` 58" северна ширина и 25*14`18" източна дължина - и това е точно местността Узана, на 25 км югозападно от гр. Габрово. На мястото е поставен знак с формата на стилизирана пирамида с отвес, оцветена в цветовете на националното знаме.

 

 

Троянският манастир

В югоизточната част на с.Орешак, на левия бряг на р.Черни Осъм, се издига Троянският манастир-третият по големина и значение манастир у нас след Рилския и Бачковския, пази музейната сбирка на Васил Левски; троянска битова стая от Възраждането; стаята на цар Борис ІІІ; богатата колекция от дарове и църковна утвар. Храмовият празник на манастира е 15 август - Успение на Пресвета Богородица. Тогава се организира и големият панаир, възникнал още през Възраждането.

 

 

 

Деветашкото плато

В средната част на Предбалкана, в Деветашко карстово, се намират пет от най-дългите пещери в България. Най-известна е Съева дупка, образувана преди повече от 1 милион години от тектонски варовици, с разнородните си форми с различно оцветяване.

 

 

 

То е на трийсетина км от Ловеч са и Крушанските водопади. Височината на водния пад е около 20м. Около този водопад има и други по-малки и интересни водопади, които представляват много впечатляваща и красива гледка и са много посещавани от туристи.

 

 

от profit.bg 

Още по темата

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!