За Малдивските острови и други изчезващи дестинации

Климатичните промени заплашват някои световноизвестни туристически дестинации от изчезване. Заедно с тях ще потънат и милиони долари годишни приходи от туризъм пише Portfolio.com:

 

Малдивските острови

 

Под заплаха са: 490 млн. долара/годишно

 

Тази верига от острови се намира на надморска височина от едва 92 см. в Индийския океан. Учените смятат, че ще издържи най-много до 2050 г. През 1990 г. построиха буферно съоръжение на стойност 63 млн. долара, което не успя да реши проблема. Правителството в момента води преговори за изселване на 386-те хиляди постоянни жители към Шри Ланка, Австралия или Индия. Това ще сложи край на туризма на Малдивите. Около 600 000 души посещават островите всяка година, което представлява 30% от БВП на Малдивската република.

 

Големият бариерен риф

 

Държава: Австралия

 

Под заплаха са: 46 млн. долара

 

Заради прилива на туристи, процеса на подкисляване на океанската вода и растящата й температура, ивицата от 135-те хиляди квадратни фута корали потъва бързо. За да забавят ерозията, властите са забранили достъпът на големи плавателни съдове (в това число яхти и круизни кораби) около рифа, но за сега няма ефект.

 

По последни данни, естественото размножаване на коралите е намаляло с 14% от 1990 г. до сега. До 2050 г. температурата на водата ще се е покачила с 1.5 градуса и Рифът ще е загубил 95% от живите си корали.

 

Килиманджаро

 

Държава: Танзания

 

Под заплаха са: 1 млрд. долара

 

Всяка година около 15 000 души изкачват връх Килиманджаро. Глетчерите, които покриват планината намаляват рязко. От 1912 г. до сега, те са загубили около 84% от леда си и днес покриват не повече от 2.56 кв км.

 

Алпите

 

Държава: Швейцария

 

Под заплаха са: 17 млрд. долара

 

Над 8 млн. души посещават Швейцария всяка година и за по-голямата част от тях целта е да карат ски в Алпите. Заради глобалното затопляне, около 40% от ски районите там ще са изчезнали през 2100 г.

 

Най-застрашени са курортите по местата с ниска надморска височина, защото там температурите са по-високи. Някои собствениците вече прибягват до изкуствен сняг, за да не прекъсват сезона.

 

Собственикът на един ски курорт в Ернен продаде имота си на британски бизнесмен за сумата от един швейцарски франк. През 2011 трябва да отвори врати комплексът InterContinental Davos, чието строителство струва 125 млн. долара. В момента строителите се чудят какви атракции да измислят, които да не изискват сняг (като вътрешни спортни зали и др.).

 

Островите Галапагос

 

Държава: Еквадор

 

Под заплаха са: 418 млн. долара

 

От 1990 г. до сега броят на туристите с е увеличил от 40 000 на 180 000 души. Преминаващият въздушен транспорт е нараснал със 193% от 2001 насам. Учените считат, че са застрашени 39% от животинските видове, 50% от морските видове и 59% от растенията. Еквадор възнамерява да наложи ограничение на броя на туристите, които могат да посещават архипелага за година, както и да въведе входна такса, която може да достигне до 300 долара.

 

Далматинско крайбрежие

 

Държава: Хърватия

 

Под заплаха са: 9 млрд. долара

 

Далматинското крайбрежие набра популярност преди десетина години, благодарение на красивите си бели плажове. От 1999 г. броят на летовниците се е повишил от 5 на 11 милиона. В началото хърватското правителството окуражаваше чуждестранните инвестиции във вили по крайбрежието. От миналата година, обаче, се въведе нов закон, който задължава собствениците да се регистрират като граждани и като юридически лица - процес, който отнема около година. Това отблъсква чуждите инвеститори, а туризмът е отговорен за 12% от БВП на Хърватия.

 

от Profit.bg

Още по темата

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!