Интелигентен светофар намалява въглеродния диоксид с 1 милион тона

Със сигурност сте забелязали, че почти навсякъде се появяват новите и "умни" светлини, които би трябвало да помогнат на пешеходци, както и на шофьори, да намалят нервите на пътя и да бъдат по-внимателни. Имайки предвид колко умни са родните светофари, започваме да се съмняваме дали има смисъл дори да се поставят. Оказва се, че технологията е изключително развита и много градове разполагат с автоматични и регулиращи се светлини, ала все още са недостижими за нас, дори и след като се оказва, че през последните 4 години съществува въпросната технология. Иноваторите в системата са Лос Анджелис, които практически използват софтуер за синхронизирането на светофарите. Това означава, че пътните камери наблюдават потока от автомобили и синхронизират изцяло движението, за да може да избегнат всякакви форми на задръстване.

Благодарение на бързите анализи на трафика, всеки светофар започва да служи на шофьора, вместо да го ограничава. Това автоматично облекчава трафика, повишава скоростта на градския транспорт и спестява доста нерви на пътя. Другата голяма и позитивна иновация се наблюдава върху 16% облекчено шофиране, както и намаляването на пътуването с до 12%. Изчисленията на града показват, че за една година могат да се спестят около 1 милион тона въглероден диоксид, който се освобождава по трафика. Имайки предвид колко стара може да бъде тази система и подобренията, които със сигурност са наложени, една подобна би направила чудеса и в някои от по-големите градове, където често се говори за замърсяване и мръсен въздух. Очевидно е, че не ограниченията дават шанс за по-екологичните решения, създава го модернизирането на една от най-старите системи. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!